‘POTEZ OČAJNIKA‘

‘Zašto je Putin zapravo ispalio hipersonične projektile? Čini se da drugih skoro više i nema‘

Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin rekao je da su se Rusi odlučili za hipersonične rakete kako bi ubrzali invaziju koja ne ide po planu

MiG-31 naoružan hipersoničnom raketom  Kh-47M2 ”Kindžal”

 Vladimir Sergeev/Sputnik/Sputnik via AFP

Viši dužnosnik Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država i jedan drugi zapadni dužnosnik smatraju da je Rusija prošlog tjedna na Ukrajinu ispalila hipersonične rakete jer joj ponestaje drugih navođenih raketa koje mogu pogoditi udaljene mete, piše Politico.

Rusija je rekla da je prošlog petka hipersoničnim raketama Kh-47M2 "Kindžal" pogodila spremište oružja na zapadu Ukrajine, no ostaje pitanje je li ono zaista bilo prava meta napada. Predsjednik SAD-a Joe Biden u ponedjeljak je potvrdio da su Rusi u ratu u Ukrajini koristili "Kindžal". Biden je rekao da su ga Rusi ispalili jer je to "jedina stvar u koju se mogu pouzdati".

Inače, raketa je ime dobila prema vrsti bodeža koji se prvi puta koristio na području Gruzije u 3. st. prije Krista.

Politico piše da je rat u Ukrajini prvi sukob u kojem su korištene hipersonične rakete. Takve rakete lete brzinom od minimalno pet mahova i mogu manevrirati tijekom leta, što znači da ih je jako teško srušiti. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je još 2018. godine da ih dodaje ruskom arsenalu oružja.

Zapad smatra da je Putin posegnuo za "Kindžalima" jer mu ponestaje drugih raketa koje pouzdano mogu pogoditi udaljene mete. Politico navodi da je Rusija na Ukrajinu od 24. veljače do 22. ožujka ispalila više od 1100 raketa.

image

Test hipersonične rakete proveden 19. veljače u Rusiji

Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

"Mislimo da bi to mogao biti jedan od razloga", rekao je viši dužnosnik američkog Ministarstva obrane. "Ponestaje im projektila", dodao je zapadni dužnosnik.

Spomenuta dvojica kažu da je moguće da su Rusi "Kindžalima" napali Ukrajinu jer žele ostvariti bolju poziciju u pregovorima, ali i da je jednako tako moguće da Kremlj Zapadu htio poslati poruku da se ne petlja u rat u Ukrajini. Treća teorija, teorija koju je plasirao američki predsjednik Biden, glasi da je Rusija upotrijebila "Kindžale" jer je frustriraju uspjesi ukrajinske obrane.

Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin rekao je da su se Rusi odlučili za hipersonične rakete kako bi ubrzali invaziju koja za sada ne ide onako kako su planirali. No, i on je rekao da je moguće da su na Ukrajinu ispalili "Kindžale" jer drugih projektila nemaju.

Jedan zapadni dužnosnik tvrdi da je Rusija pokazala slabost kada je posegnula za hipersoničnim raketama. "To ispaljujete samo ako ste očajni", rekao je.

Očekuje se da Rusija neće ispaliti mnogo hipersoničnih raketa jer ih nemaju puno. Moskva će se vjerojatno u narednim tjednima okrenuti tzv. glupim bombama, bombama bez navođenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:47