LIKOVIMA CRTAO OČI

Zaštitar uništio sliku vrijednu više od 6,6 milijuna kuna, bilo mu je dosadno prvog dana na radnom mjestu

Policija je zaštitara optužila za vandalizam, dobio je kaznu od 295 funti i jednogodišnju kaznu društveno korisnog rada

Jeljcin centar u Rusiji

 Donat Sorokin/Tass/Profimedia

Slika vrijedna 740.000 funti (više od 6,6 milijuna kuna) uništena je nakon što je zaštitar u muzeju šarao po njoj jer mu je bilo dosadno, prenosi Daily Mail.

Naime, prvog dana na poslu, zaštitar je kemijskom olovkom nacrtao dva para očiju na figure bez lica na slici 'Tri figure' umjetnice Anne Leporskaye (1932–1934) tijekom izložbe apstraktne umjetnosti u Jeljcin centru u ruskom gradu Jekaterinburgu.

Ime zaštitara nije navedeno, ali vjeruje se da se radi o 60-godišnjaku koji je radio za privatnu zaštitarsku tvrtku, navodi se u priopćenju Centra Jeljcin.

Dvoje posjetitelja je uživalo u umjetničkoj izložbi pod nazivom 'Svijet kao neobjektivnost. Rođenje nove umjetnosti' u centru Jeljcin kad su uočili dodatne detalje na dvije od tri figure na slici iz 1930-ih u prosincu prošle godine, izvještava Art Newspaper.

Zaštitar koji je oštetio sliku iz Državne Tretjakovske galerije u Moskvi, dobio je otkaz čim se saznalo za incident, a djelo je odmah idućeg dana poslano u moskovsku galeriju gdje ga je pregledao restaurator.

Policija je zaštitara optužila za vandalizam, dobio je kaznu od 295 funti i jednogodišnju kaznu društveno korisnog rada.

Oštećenja se, prema riječima restauratorskog stručnjaka Tretjakovske galerije, mogu otkloniti, a šteta na slici i troškovi restauracije procijenjeni su na 2470 funti.

image

Jeljcin centar u Rusiji

Donat Sorokin/Tass/Profimedia

Nije poznato koliko slika uistinu vrijedi, ali je osigurana kod osiguravajućeg društva na 740.000 funti, a restauraciju mora platiti tvrtka u kojoj je radio zaštitar.

Umjetnica Leporskaya, koja je rođena 1900. i umrla u dobi od 82 godine, bila je učenica poznatog, avangardnog ruskog umjetnika Kazimira Maleviča. Također je radila i s drugim avangardnim umjetnicima, uključujući Nikolaja Suetina i Leva Yudina.

Poznata je prvenstveno kao majstorica umjetničkog porculana, a osim u Tretjakovskoj galeriji, njezina su djela široko zastupljena u zbirci Ruskog muzeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:42