ŽAO IM JE

Zaru razapeli zbog modne kampanje, konačno stigla reakcija: ‘Pa to je smišljeno u srpnju, Hamas je napao u listopadu!‘

Tvrde da su neki kupci vidjeli ‘nešto što je daleko od onog što je zamišljeno kad su fotografije stvarane‘
 Twitter/Screenshot

Jedna od najvećih međunarodnih modnih kompanija Zara konačno se oglasila i poručila da žali zbog nesporazuma koji je prouzročila njihova posljednja reklamna kampanja. Naime, našli su se na meti žestokih kritika zbog korištenja fotografija koje podsjećaju na rat na Bliskom istoku, odnosno na pokolj u Gazi. Nakon višednevnih reakcija na društvenim mrežama, preostale fotografije su povučene, piše BBC. Osim napada na društvenim režama, kupci su počeli masovno vraćati odjeću u Zarine dućane.

Jedna od fotografija, inače, prikazuje model kako drži lutku umotanu u bijelu plastiku. Zara tvrdi da su neki kupci vidjeli "nešto što je daleko od onog što je zamišljeno kad su fotografije stvarane."

Kako navode iz Zare, kampanja je zamišljena u srpnju i fotografirana u rujnu, a Hamasov napad u Izraelu dogodio se 7. listopada. Kampanja naziva "The Jacket" sadržavala je niz fotografija na kojima je model smješten u okruženje s oštećenim kipovima, polomljenim gips pločama i napuknutim kamenjem.

Nakon što su se društvenim mrežama proširili komentari kako kampanja podsjeća na fotografije koje dolaze iz Gaze, Zara se pravdala kako fotografije predstavljaju "niz nedovršenih skulptura u ateljeu kipara s ciljem prikazivanja ručno izrađene odjeće u umjetničkom kontekstu."

Fotografije su potom uklonjene, a iz Zare su se još jednom ispričali kupcima na nesporazumu i izrazili poštovanje prema svima. Agencija za standarde oglašavanja (ASA) na Zarinu je kampanju primila 110 pritužbi koje se trenutno razmatraju.

- Podnositelji pritužbe tvrde da se slike odnose na trenutačni sukob Izraela i Hamasa te da su uvredljive, rekao je glasnogovornik agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:09