STRATEGIJA ZA POBJEDU

Zapovjednik ukrajinske vojske iznio je svoje viđenje rata: ‘Sad je jasno koje je oružje ključno‘

‘Samo završetak "zastarjelih, stereotipnih razmišljanja" može pomoći modernim vojskama da postignu pobjedu u ratu‘

Valerij Zalužni, zapovjednik Glavnog stožera ukrajinske vojske

 Ukrinform/Ddp Usa/Profimedia/Ukrinform/ddp Usa/profimedia

Zapovjednik ukrajinske vojske, Valerij Zalužni kaže da se Ukrajina mora prilagoditi smanjenju vojne pomoći svojih ključnih saveznika i još se snažnije usredotočiti na tehnologiju ako želi dobiti svoj rat protiv Rusije, javlja CNN.

U svom tekstu za CNN, objavljenom usred lavine glasina o njegovoj budućnosti, Zalužni se pozabavio izazovom masovne mobilizacije, izvorom napetosti između njega i predsjednika Volodimira Zelenskog.

Generalov članak ne spominje njegov odnos s predsjednikom, niti izvješća da je Zelenski spreman prihvatiti svoju smjenu nakon četiri godine na poslu, što bi se prema nekim izvorima moglo dogoditi za nekoliko dana.

Umjesto toga, vojni zapovjednik se nastoji nadovezati na tvrdnje iz eseja objavljenog prije tri mjeseca, uz prvi komentar o nizu političkih neuspjeha u zemlji i inozemstvu.

U tom prvom eseju, objavljenom u Economistu, Zalužni je istaknuo važnost bespilotnih letjelica i sposobnosti elektroničkog ratovanja, kao prioriteta za Ukrajinu, prije nego što je zaključio: "Novi inovativni pristupi mogu ovaj rat položaja pretvoriti u rat manevara."

Pozicijski rat

Zalužnijeva karakterizacija situacije kao pozicijskog rata – koji je definiran iscrpljenošću i nedostatkom kretanja na bojnom polju – zapravo je priznanje da je ukrajinska protuofenziva, pokrenuta uz veliku pompu 2023., zapravo gotova.

Očekivanja ranije te godine bila su da bi Ukrajina mogla krenuti u napad i probiti se naprijed, vodeći manevarski rat kako bi povratila značajne količine teritorija koje je izgubila 2022. godine.

Ali pokazalo se da je duboka ruska minska polja i tešku artiljerijsku vatru, zajedno s brzim širenjem dronova po svim linijama bojišnice, teško prevladati.

Na jugu, glavnom fokusu napora, ukrajinske snage napredovale su oko 20 kilometara; nadali su se da bi mogli stići sve do obale, udaljene oko 70 kilometara.

Kada je Zalužni - u odvojenom intervjuu u isto vrijeme - nazvao situaciju slijepom ulicom, ured Zelenskog je oštro reagirao, rekavši da takav govor samo pomaže Rusiji.

Čini se jasnim da Zalužni u svom članku za CNN ratno stanje ne gleda drugačije.

On vjeruje da ukrajinski vojni čelnici također moraju uzeti u obzir niz razočaranja i ometanja izvan bojnog polja.

Neizravno, on se poziva na neuspjeh Sjedinjenih Država da dogovore novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, kao i na činjenicu da su događaji na Bliskom istoku odvukli međunarodnu pozornost od rata u Ukrajini.

Osim toga, ističe da "slabost režima međunarodnih sankcija znači da je Rusija još uvijek u stanju razmjestiti svoj vojno-industrijski kompleks u pokušaju rata iscrpljivanja protiv nas".

Osloniti se na sebe

On to ne govori s tako mnogo riječi, ali čini se da članak sugerira da je, u konačnici, sudbina Ukrajine u njezinim vlastitim rukama. Takav stav nije nov u Ukrajini, naravno.

Dan je prioritet domaćoj industriji bespilotnih letjelica, bilježe se uspjesi u programu morskih dronova, gađanju ruskih pomorskih ciljeva u Crnom moru i s bespilotnim letjelicama dugog dometa, koji lete stotinama kilometara kako bi pogodili lokacije u i oko najvećih gradova Rusije.

Ali domaći problemi očito su zabrinjavajući, pa Zalužni spominje očiglednu nevoljkost svojih političkih naredbodavaca u Kijevu da u potpunosti stanu iza njegovog poziva na mobilizaciju do pola milijuna regruta, što je potrebno s obzirom na nadmoćniji broj ruskih vojnika.

“Moramo priznati značajnu prednost koju uživa Rusija u mobilizaciji ljudskih resursa, a da mi pritom imamo nesposobnost državnih institucija u Ukrajini da poboljšaju razine ljudstva u našim oružanim snagama bez upotrebe nepopularnih mjera”, napisao je on. Riječ o je o rečenici koja vlastima u Kijevu, ponajprije predsjedniku Zelenskom, sigurno neće dobro sjesti.

U društvu koje možda nije spremno izravno izložiti opasnosti velik broj mladih muškaraca i žena, dronovi na daljinsko upravljanje pružaju prihvatljiviju vrstu borbenih operacija, napisao je Zalužni.

Tehnologija se, piše na jednom mjestu, "može pohvaliti nedvojbenom nadmoći nad tradicijom."

Ali njena važnost ide mnogo dalje, kaže on, dok iznosi svoje uvjerenje da su bespilotne letjelice, zajedno s drugim visokotehnološkim sposobnostima, napravile revoluciju ne samo u borbenim operacijama, već i u cjelokupnom pristupu strategiji.

Samo završetak "zastarjelih, stereotipnih razmišljanja" može pomoći modernim vojskama da postignu pobjedu u ratu, napisao je Zalužni, javlja CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 05:17