AKADEMSKA KORUPCIJA

Zaposlenici Sveučilišta u Sofiji tiskali milijune krivotvorenih dolara i eura, otkrili ih Amerikanci!

Tužiteljstvo ističe kako se radi o jednoj od najvećih zapljeni krivotvorenog novca u Bugarskoj
Krivotvoreni novac, ilustracija
 Freer Law/Alamy/Alamy/Profimedia

Bugarska policija zaplijenila je velike količine krivotvorenog novca proizvedenog u tiskari unutar Sveučilišta u Sofiji.

U zajedničkoj operaciji s američkom tajnom službom, bugarska policija privela je dvoje ljudi, muškarca i ženu, inače zaposlenike sveučilišta.

Zaplijenili su tiskarski stroj i opremu za tiskanje novca, zajedno s velikom količinom krivotvorenih novčanica - 4 milijuna američkih dolara i 3,6 milijuna eura.

Tužiteljstvo ističe kako se radi o jednoj od najvećih zapljeni krivotvorenog novca u Bugarskoj.

"Vrijednost zaplijenjene valute je impresivna. Materijalni dokazi govore o ozbiljnoj kriminalnoj aktivnosti", rekao je šef policije Georgi Hadzhiev, prenosi Euronews.

Postoje ozbiljne sumnje da su osumnjičeni dio većeg zločinačkog pothvata koji se bavi krijumčarenjem krivotvorenih dolara u Ukrajinu i eura u zapadnu Europu.

"Otkriće upućuje na kriminalnu radnju velikih razmjera", izjavio je Lubomir Yanev, direktor odjela za borbu protiv organiziranog kriminala.

Policija je još rekla da su dvoje osumnjičenih, 48-godišnjak i 54-godišnjakinja, printali novčanice nakon završetka radnog vremena i tijekom praznika.

Plaćeno im je 10% krivotvorina koje su proizveli. Yanev je još dodao da mu se na prvi pogled čini kako su krivotvorene "relativno dobre kvalitete".

Osumnjičeni nisu imali kriminalni dosje.

Sofijska policija rekla je da nema dokaza da su ostali zaposlenici sveučilišta bili svjesni postojanja radionice za printanje krivotvorenih novčanica na Sveučilištu.

Ovo je drugi put u posljednjih godinu dana da su se lokalni policajci udružili s američkom tajnom službom u pronalasku krivotvorenog novca.

Prošlog siječnja, bugarske vlasti optužile su četvero ljudi nakon što su zaplijenili krivotvoreni novac i opremu za tiskanje novčanica na 30 lokacija diljem zemlje tijekom akcije Europola i tajne službe.

2016. godine policijski ronioci otkrili su 13 milijuna eura krivotvorenih novčanica skrivenih u rezervoaru u Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:30