SNAŠAO SE

Zaplijenili mu jahtu, ali ne i ‘zlatnu koku‘: Kako je najbogatiji Rus u zadnji tren uspio izigrati zapadne sankcije

Mordašov se našao na popisu najbližih Putinovih oligarha još u prvom krugu sankcija koje je Europska unija proglasila protiv Rusije

Aleksej Mordašov (u krugu) i njegova jahta koja je zaplijenjena početkom ožujka u Italiji

 AFP

Najbogatiji Rus, milijarder Aleksej Mordašov, pokušao je izbjeći europske sankcije i zamrzavanje imovine, piše britanski Guardian. Jednoj tvrtki registriranoj na Djevičanskim otocima prodao je većinu od 34 posto udjela u TUI-ju, najvećoj svjetskoj turističkoj agenciji. Forbes ga vodi kao 51. najbogatijeg čovjeka svijeta, s bogatstvom procijenjenim na 29,1 milijardu dolara. Većinski je vlasnik Severstala, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika.

Mordašov se našao na popisu najbližih Putinovih oligarha još u prvom krugu sankcija koje je Europska unija proglasila protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu 24. veljače. To znači da je sva njegova imovina u EU morala biti zamrznuta, pa tako i 34 posto udjela u britansko-njemačkom turističkom divu TUI-ju. Zamrzavanje imovine znači da ruski milijarder ne može prodati svoje dionice, uzeti dividende niti imati pravo glasa na sjednicama uprave. Mordašov je najveći pojedinačni dioničar u toj turističkoj korporaciji, otkako ga je dokapitalizirao kako bi preživio pandemiju.

Aleksej Mordašov podnio je ostavku u upravljačim tijelima TUI-ja 2. ožujka, dva dana nakon što se našao na crnoj listi EU. U utorak se našao i pod udarom britanskih sankcija, navodi Guardian. Njegovu banku "Rossija" EU navodi kao "osobnu banku" ruskih dužnosnika, Mordašov ima udjele u TV postajama koje su huškale na nerede u Ukrajini i prije ruske invazije.

Prošlog petka TUI je objavio da je Mordašov prodao svoj udjel od 29,9 posto u tvrtki Ondero Ltd, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima. Prodane dionice vrijedne su 1,1 milijardu funti ili 1,3 milijardi eura. Sve je to obavljeno 28. veljače - na dan kada je Mordašov stavljen na popis sankcija EU. TUI tvrdi da je zamrznut samo mali dio udjela koji drži Mordašovljev Severgroup, vrijedan 155 milijuna funti. Što se tiče 29,9 posto dionica prodanih tvrtki Ondero Ltd, rekli su da ne znaju jesu li zamrznute zbog sankcija. Mordašov je 28. veljače svojoj supruzi Marini predao 1,1 milijardu dolara vrijedan udjel u ruskoj rudarskoj grupi Nordgold.

Agencija Bloomberg je prošlog tjedna izvjestila da je kompanija Ondero ostala povezana s Mordašovom, no Djevičanski otoci informacije o dioničarima svojijh kompanija daju samo na zahtjev suda ili policije.

Nakon što je 28. veljače stavljen pod sankcije EU, Mordašov je izjavio da je jako dugo djelovao na razvoju gospodarske, kulturne i humanitarne suradnje s mnogim europskim zemljama, pa ne razumije kako će sankcije protiv njega pridonijeti rješavanju "strašnog sukoba u Ukrajini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:52