LAVA I DIM ŠIKLJAJU

Zapanjujuća fotografija prikazuje golemu kolonu automobila na Islandu, samo, u kojem smjeru oni to idu?!

Na jednoj slici se vidi Reykjanesbraut, ključna islandska autocesta na tom području, osvijetljena bijelim svjetlima automobila
 /Public Safety Department Of The National Police/profimedia

Ljubitelji uzbuđenja sinoć su prkosili upozorenjima o opasnosti i odvažili se približiti mjestu erupcije vulkana na Islandu, usprkos lavi i dimu koji su šikljali u nebo.

Zapanjujuće fotografije, uključujući i onu s mnoštvom automobila koji čekaju u redu da se približe tom području, prikazuju ljude koji žele iz prve ruke svjedočiti erupciji.

Na jednoj slici se vidi Reykjanesbraut, ključna islandska autocesta na tom području, osvijetljena bijelim svjetlima automobila koji putuju prema krateru, prenosi Daily mail.

Podsjetimo, erupcija je započela u ponedjeljak nešto iza 22 sata u blizini grada Grindavika u krateru Sundhjuka, na poluotoku Reykjanes. Do erupcije je došlo nakon niza potresa i evakuacije ljudi jer je Island proglasio izvanredno stanje.

Zapanjujuće snimke prikazuju kako je crno noćno nebo Islanda obasjano tamno narančastom bojom, dok je kamenje letjelo u zrak.

No unatoč očitim opasnostima, Ministarstvo okoliša je bilo prisiljeno ponovno upozoravati sve one koji razmišljaju približiti se vulkanu.

- Mislite i na druge, a ne samo na sebe i slijedite smjernice javne sigurnosti. Molimo vas, zamolio je glasnogovornik Ministarstva.

I islandska je policija apelirala na ljude da se ne približavaju smjeru erupcije. Istaknuli su da je bitno da ceste ostanu što prohodnije dok osoblje za hitne slučajeve procjenjuje situaciju.

Norveška meteorološka agencija je procijenila da se izbacuje 100-200 kubičnih metara lave u sekundi, što je mnogo više nego u erupcijama na poluotoku Reykjanes posljednjih godina.

- Iznad svega štitimo ljudske živote, ali i branimo infrastrukturu najbolje što možemo, rekao je islandski predsjednik Guðni Thorlacius Jóhannesson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:09