SUGESTIVNO I NETOČNO

Zapadni mediji pišu o ‘dramatičnoj epidemiološkoj situaciji‘ u Indiji. Brojke govore drugačije

Tvrdi se kako Indija počinje brojiti više slučajeva nego dvije pandemijom najteže pogođene zemlje. To su vrlo sugestivne informacije
 Manjunath Kiran/AFP

Zadnjih mjeseci može se primijetiti kako veliki zapadni mediji s velikom pozornošću prate tijek pandemije u dalekim zemljama poput Indije. Posebno je uočljivo kako zadnjih dana najozbiljniji mainstream mediji donose zabrinjavajuće izvještaje koji upozoravaju na rekordni dnevni broj 115 tisuća slučajeva u Indiji te najavljuju „kritične tjedne“ u kontroli širenja zaraze, uz napomenu kako je to povećanje slučajeva posljedica smanjenja volje za poštivanje epidemioloških mjera, javnih okupljanja, vjenčanja, političkih te religijskih skupova.

Sve to je i te kako logično, međutim, problem je u tome što se inzistira kako Indija počinje brojiti više slučajeva nego Brazil i Sjedinjene Države, dvije zemlje koje su najteže pogođene pandemijom. To su vrlo sugestivne i netočne informacije.

Prvo, zaboravlja se veličina indijske populacije. I pored rasta slučajeva Indija i danas ima daleko mani problem s pandemijom nego Europska unija i Sjedinjene države, s tim da se zbog cijepljenja u Sjedinjenim državama epidemiološka situacija proglašava vrlo dobrom.

Gledajući 7-dnevni pomični prosjek dnevnih slučajeva na milijun stanovnika (što je jedino ispravno) trenutačno je situacija u Indiji kao u Britaniji, zemlji za koju se može reći da je praktično riješila problem pandemije.

Nadalje, ako se kumulativni broj mrtvih na milijun stanovnika, vidljivo je kako Indija u odnosu na Europsku uniju i Sjedinjene države nije suočena s naročitom epidemiološkom dramom. Upravo suprotno: Indija je epidemiološki gledano daleko uspješnija od bogatih zapadnih zemalja. Spekulira se da je manji broj smrti u Indiji povezan s mlađim stanovništvom i(ili) klimom i(ili) višom razinom imuniteta zbog života u uvjetima koji su daleko od sterilnih.

Indija je do sada s barem jednom dozom cijepila 87 milijuna ljudi, uključujući čak 3,3 milijuna cijepljenja u utorak. Ta zemlja je jedan od vodećih svjetskih proizvođača cjepiva te ih je, za razliku od Britanije i Sjedinjenih država, više izvezla nego potrošila na svoje stanovništvo.

Zaključno, zbunjuje kako čak i najugledniji mediji (The Financial Times) pišući o Indiji navode da su Brazil i Sjedinjene države zemlje najgore pogođene pandemijom, jer niti to nije točno. Više je europskih zemalja po kumulativnom broju smrti prošlo puno lošije nego Sjedinjene države i Brazil. To su, primjerice, Češka, Mađarska, Belgija, Slovenija, Slovačka…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:15