KLJUČ ZA PREVAGU

Zapad strahuje da će ostati bez streljiva za Ukrajinu: ‘Pa znate li koliko granata se ondje dnevno ispaljuje?‘

Rat u Ukrajini razotkrio je oskudnost zapadnih obrambenih zaliha, pogotovo topničkih granata

Francuska haubica Caesar kalibra 155 mm

 Aris Messinis/AFP

Ukrajinska vojska opremljena zapadnim oružjem planira protuofenzivu kako bi vratila izgubljeni teritorij na jugu zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okupio je generale i naredio im da osmisle plan koji će uključivati milijun vojnika spremnih osloboditi okupirana područja na jugu Ukrajine. Ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je cilj osloboditi područje na Crnom moru koje je od vitalnog značaja za ukrajinsku ekonomiju.

"Politički gledano, to je ključno za našu zemlju. Predsjednik je dao zapovijed načelniku Glavnog stožera da izradi planove. Nakon toga će Glavni stožer napraviti svoju domaću zadaću i reći: ‘Evo što nam sve treba da bismo ostvarili taj cilj‘", rekao je Reznikov za Times.

Civili, bježite

U nedjelju je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk na nacionalnoj televiziji pozvala civile da hitno napuste južnu pokrajinu Herson koju su okupirale ruske snage. Ukrajinska vojska je danas objavila da su oslobodili selo Ivanika u regiji Herson. Nema službene potvrde jesu li ti navodi istiniti.

Intenzitet rata brzo iscrpljuje zalihe iz sovjetske ere. Reznikov je rekao da je Ukrajina u tri mjeseca uspjela zamijeniti sovjetsko oružje staro više od 30 godina NATO-ovim topničkim sustavom kalibra 155 mm, bespilotnim letjelicama i raketnim sustavima s višestrukim lansiranjem.

Dodao je da je u stalnom kontaktu sa svojim zapadnim kolegama kojima detaljno objašnjava koje oružje Ukrajina treba. "Zadovoljan sam suradnjom sa zemljama NATO-a, ali to mora biti još brže. Svaki dan koji provedemo čekajući haubice, gubimo stotinu vojnika."

image

Ukrajinski vojnici koje su trenirali Britanci

Louis Wood/the Sun/Pa Images/Profimedia

Rat u Ukrajini razotkrio je oskudnost zapadnih obrambenih zaliha, pogotovo topničkih granata koje su postale ključni oslonac u borbi protiv ruskih snaga.

Nedostatak proizvodnih kapaciteta, manjak radne snage i zastoji u opskrbnom lancu dovode do toga da Ukrajina mora dugo čekati na vojnu opremu. Od početka Bidenove administracije Sjedinjene Američke Države isporučile su Ukrajini 126 haubica i 260.000 topničkih projektila od 155 mm, što je ekvivalentno količini streljiva koju Rusija, prema ukrajinskim dužnosnicima, potroši u roku od desetak dana.

Ključna oprema

Obrambeni analitičari ističu kako nestašica ključne opreme pokazuje da je Zapad samodopadno vjerovao kako nikad više neće voditi konvencionalni rat.

"Ukupna godišnja američka proizvodnja topničkih granata od 155 mm trajala bi manje od dva tjedna borbe u Ukrajini", izjavio je za Financial Times Alex Veršinin, američki stručnjak za nabavu, te dodao da sukob u Ukrajini označava "povratak industrijskog ratovanja".

Prema britanskom think tanku Kraljevski institut združenih službi (RUSI), Rusija trenutačno dnevno ispaljuje oko 20.000 topničkih granata, a Ukrajina oko 6000. SAD bi mogao pomoći kijevskoj vojsci da podigne svoju sposobnost topničkog ispaljivanja na 10.000 granata dnevno, ali samo ako povećaju proizvodnju u Americi.

Prošlogodišnji proračun Rusije za obranu od 66 milijardi dolara, čak i kada se kombinira s potrošnjom Kine od 293 milijarde dolara, mnogo je manji u odnosu na ukupni proračun članica NATO-a, veći od 1,1 bilijun dolara. Unatoč tome, NATO-ova potrošnja u velikoj je mjeri bila usredotočena na napredne sustave, poput borbenih zrakoplova, koje Zapad nije rasporedio u ovom sukobu.

Američka se vojska u posljednja dva desetljeća usredotočila na borbe protiv pobunjenika u Iraku i Afganistanu, smanjivši svoju spremnost za topničko ratovanje poput onoga u Ukrajini. Probleme s opskrbom pogoršava desetljećima duga fokusiranost na ekonomičnu proizvodnju, financijsku učinkovitost i industrijsku konsolidaciju. Te su odluke išle protiv želja pojedinih vojnih planera koji su htjeli održavati skupe zalihe oružja.

Zbog nedostatka zaliha u Velikoj Britaniji London je morao kupiti haubice od treće strane za slanje u Ukrajinu, navodno od privatnog belgijskog trgovca. U SAD-u Pentagon radi sa samo pet glavnih obrambenih dobavljača. Usporedbe radi, u 1990-ima bio je 51 obrambeni dobavljač.

Moderni rat

Francuska je prije nekoliko dana isporučila 18 haubica Caesar kalibra 155 mm, što je četvrtina ukupne zalihe Caesara. Francuskom proizvođaču Nexteru treba otprilike 18 mjeseci za novu haubicu.

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana priznao je da postoji "aktivna zabrinutost" oko toga koliko dugo se može održati protok oružja i streljiva. Usred pojačane napetosti s Rusijom, američka vojska je 2018. zatražila kupnju gotovo 148.000 projektila za haubice od 155 mm u svom godišnjem proračunu, u odnosu na 16.573 prethodne fiskalne godine.

Rusija također pati od problema s opskrbom. Ruski proizvođač Uralvagonzavod navodno radi u tri smjene kako bi obnovio stare tenkove. Zalihe streljiva djelomično se obnavljaju iz velikog skladišta u Bjelorusiji. Vojni stručnjaci proučavaju trenutačni sukob u Ukrajini kako bi shvatili prirodu modernog rata. Dosadašnja "lekcija broj 1" je važnost održavanja osnovnih zaliha.

"To nije novost, ali je nešto što smo jako dugo ignorirali. Jeftino streljivo koje možete koristiti u velikim razmjerima apsolutno je kritično", istaknuo je Jack Watling, viši znanstveni suradnik u think tanku RUSI. "Zapad treba biti puno discipliniraniji u pogledu toga da ne juri uvijek za izuzetnim, nego da umjesto toga razumije kako izvrsno omogućava prilično dosadno i svakodnevno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:39