OPTUŽBE IZ MOSKVE

Zaharova poručila: NATO savez se vratio ‘hladnoratovskom mentalnom sklopu‘

‘NATO nema mjesta u ‘multipolarnom svijetu‘ koji Moskva nastoji izgraditi kako bi okončala američku dominaciju‘

Marija Zaharova

 Russian Foreign Ministry/Anadolu Agency Via Afp

Rusija je u srijedu, u tjednu kada zapadni vojni savez obilježava 75. godišnjicu svog osnutka, rekla da se NATO vratio hladnoratovskom mentalnom sklopu.

"Danas, u odnosu prema Rusiji, taj vojni blok se vratio na postavke Hladnog rata", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

NATO nema mjesta u "multipolarnom svijetu" koji Moskva nastoji izgraditi kako bi okončala američku dominaciju, ali ostaje u središtu ruske pozornosti, rekla je Zaharova.

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u veljači 2022. invaziju na Ukrajinu kako bi spriječio NATO da se previše približi Rusiji, no taj je rat dao novi polet zapadnom vojnom savezu u koji su naposljetku ušle i Finska i Švedska te je broj članica NATO-a narastao na 32 zemlje.

Ministri vanjskih poslova Sjevernoatlantskog saveza sastaju se u srijedu u Bruxellesu gdje će raspravljati o prijedlozima koji bi Savezu omogućili direktniju ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, streljivom i opremom.

Zapad tvrdi da pomaže Ukrajini u borbi za svoj opstanak. Zaharova uzvraća da je povijest NATO-a "puna agresivnih avantura koje su donijele ratove i razaranja mnogim zemljama" te da godišnjica njegovog osnutka nije razlog za slavlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:39