PRAKTIČKI OPKOLJENI

Zadnje ukrajinsko uporište u Luhansku: ‘Rusi nas zasipaju granatama, ne stiže nam hrana, a vodu nam nose grobari‘

Sjeverodoneck je od 2014. služio kao glavni grad oblasti Luhansk pod ukrajinskom upravom i njegov bi pad donio političku pobjedu Moskvi

Prizori iz Sjeverodonecka tijekom proteklih mjesec dana

 Afp

Ne znamo ni jesu li nam živi rođaci u istom gradu, a kamoli da smo čuli vijesti iz svijeta. Nitko ne napušta ovo mjesto, svi se zajedno budimo i zajedno idemo spavati, ispričala je novinarima Wall Street Journala žena iz Sjeverodonecka koja se s 25 sugrađana pred stalnim granatiranjem sklonila u podrum pogrebnog poduzeća Pantheon.

Jedino što želimo jest da rat završi kako bismo se konačno mogli vratiti svojim kućama, kaže Nataša Laško koja je ostala voditi posao nakon što je vlasnik pogrebnog poduzeća otišao na mirnije područje zapadne Ukrajine. Ljudima u skloništu odande s vremena na vrijeme pošalje paket hrane.

image

Dim se diže iz ruševina granatirane zgrade u Sjeverodonecku

Yasuyoshi Chiba/Afp

Prije više od tjedan dana 26 Ukrajinaca iz podruma Pantheona izgubilo je kontakt sa svijetom jer je nestao signal za mobitel na području Sjeverodonecka i ostatka Luhanske oblasti koja je ostala pod ukrajinskom upravom. Struje i vode nemaju bitno dulje, dućani su zatvoreni prije više od dva mjeseca. Kad god je sprovod, radnici pogrebnog poduzeća uzmu vodu iz potoka koji teče kraj groblja. Od ožujka su pokopali 160 ljudi, od kojih je većina poginula u granatiranju. U dvorištima stambenih zgrada stvorile su se planine smeća koje nema tko odvoziti jer granate stalno padaju.

image

Antonina (60) u Sjeverodonecku

Yasuyoshi Chiba/Afp

Zadnje uporište u Luhansku

S tri strane okružen ruskim snagama, Sjeverodoneck je posljednje ukrajinsko uporište u Luhansku. Od kraja ožujka ruska ofenziva koncentrirala se na zauzimanje Donbasa, industrijski najrazvijenijeg dijela Ukrajine, gdje su 2014. proruski separatisti preuzeli kontrolu nad dijelovima regije Luhansk i Doneck. Tada je pod njihovom kontrolom bilo oko trećine teritorija Donbasa. Granate stalno padaju. Ukrajinski šef policije Oleh Hrihorov kaže kako već mogu reći da je Sjeverodoneck opkoljen u taktičkom smislu jer neprijatelj može topništvom pogoditi cestu.

image

Projektil koji nije eksplodirao pri udaru u cestu

Yasuyoshi Chiba/Afp

Sjeverodoneck i Lisičansk, odvojeni rijekom Sjeverni Doneck, jedini su veći gradovi u regiji Luhansk koji su i danas u potpunosti pod kontrolom Ukrajine. Od 230.000 prijeratnih stanovnika, ostalo je samo oko 35.000 civila. Evakuacije su zaustavljene jer je cesta preopasna, pa zato ne dolaze ni hrana i gorivo.

image

Tamara (77) u bunkeru u Sjeverodonecku

Yasuyoshi Chiba/Afp

Sjeverodoneck je od 2014. služio kao glavni grad oblasti Luhansk pod ukrajinskom upravom i njegov bi pad donio veliku političku pobjedu Moskvi. Dosad je Rusija uspjela osvojiti samo jedan regionalni centar - Herson. U prvom dijelu ofenzive na Donbas ruske su snage sredinom travnja zauzele grad Kreminu, tri tjedna borile su se da zauzmu grad Rubižne, da bi posljednje zauzeli Popasnu.

image

Uništena kuća u Sjeverodonecku

Yasuyoshi Chiba/Afp

Težak prelazak rijeke

Prije nekoliko dana ruske su postrojbe kod sela Bilohorivka postavile pontonske mostove za prelazak rijeke Sjeverni Doneck, no ukrajinske su trupe izvele protunapad i odbacile Ruse dalje od rijeke. "Svi pontonski mostovi su uništeni, oklopna vozila su uništena, a preostale snage su ili likvidirane ili su pokušale pobjeći plivajući na drugu obalu", rekao je ukrajinski guverner Luhanska Serhij Haidai.

image

Zapaljena kuća u Sjeverodonecku (fotografija snimljena početkom travnja)

Fadel Senna/Afp

Tijekom tog pokušaja zauzimanja Bilohorivke ruska je vojska u subotu bacila bombu na školu u kojoj se u to vrijeme skrivao veći broj stanovnika. Pretpostavlja se da je oko 60 ljudi poginulo, priopćila je regionalna vlada Luhanska. Roman, 30-godišnji stanovnik Bilohorivke, te je noći pobjegao u Lisičansk. Ispričao je novinarima WSJ kako je u ponedjeljak navečer lutao praznim ulicama grada, između prevrnutih olupina automobila i razbijenih izloga. Njegovi susjedi ostali su mrtvi u podrumu škole u Bilohorivki. "Nema ceste, nema kuća, ništa nije ostalo tamo, pakao", rekao je. Dodao je da je trčao s onim što je imao na sebi, ništa nije ponio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:24