PLAN PUTINOVOG KUHARA

Zaboravljena armija stiže u Ukrajinu boriti se na strani Rusije, školovali su ih - Amerikanci!

Nakon povlačenja SAD-a između 20.000 i 30.000 komandosa dragovoljaca ostalo je u zemlji

Afganistanski komandosi

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Pripadnicima elitne afganistanske postrojbe komandosa, koje su obučavali Velika Britanija i SAD, navodno se obratila Rusija s ponudom da se pridruže borbama u Ukrajini. Časopis za globalna pitanja Foreign Policy objavio je izvješće prema kojem su komandosi Afganistanske nacionalne vojske, koja broji 20.000 do 30.000 pripadnika, putem WhatsAppa i Signala primili poruke o novačenju.

Insajderi afganistanske vojske smatraju da bi čak 10.000 bivših komandosa moglo prihvatiti ponudu jer "nemaju što izgubiti" budući da su zbog evakuacije iz SAD-a i UK ostali bez posla, a nade da će se preseliti na Zapad sve su manje, piše Foreign Policy.

Prije nego što je SAD prepustio Afganistan talibanima u kolovozu 2021., potrošio je gotovo 90 milijardi dolara na izgradnju Afganistanskih nacionalnih obrambenih i sigurnosnih snaga. Iako su snage bile potpuno neefikasne i nisu uspjele obraniti zemlju od talibana, komandosi su bili cijenjeni jer su ih školovali neki od najboljih specijalaca na svijetu - američki mornarički SEAL i britanska Specijalna zračna služba (SAS). Nakon povlačenja SAD-a između 20.000 i 30.000 komandosa dragovoljaca ostalo je u zemlji.

Poruke koje primaju komandosi na Signalu ili WhatsAppu su generičke, a u potpunosti ih je prenio Foreign Policy: "Svatko tko bi želio ići u Rusiju s boljim tretmanom i dobrim resursima: pošaljite mi svoje ime, ime oca i svoj vojni čin". Od primatelja se traži da pomognu regrutirati i druge članove jedinica. Afganistanska televizija izvijestila je da ponude uključuju i dobivanje ruskog državljanstva.

Iza svega stoji grupa Wagner

Bivši visoki afganistanski sigurnosni dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da bi njihova integracija u rusku vojsku "preokrenula igru" na ukrajinskom bojištu. Drugi dužnosnik, koji je također bio časnik afganistanskih komandosa, izjavio je za Foreign Policy kako je siguran da ruska plaćenička grupa Wagner stoji iza ruskog novačenja afganistanskih specijalnih snaga.

"Kažem vam, Wagner okuplja ljude sa svih strana. Jedini koji regrutira strane trupe (za Rusiju) je Wagnerova vojska. To je poznata činjenica."

Mnogi komandosi bez posla još uvijek čekaju preseljenje u SAD ili Britaniju, što ih čini potencijalnom lakom metom ruskih regruta, rekli su afganistanski vojni izvori.

"Oni čekaju posao za tri do četiri dolara dnevno u Pakistanu ili Iranu ili deset dolara dnevno u Turskoj, a ako Wagner ili bilo koja druga paravojna organizacija dođe i ponudi 1000 dolara, neće to odbiti", rekao je dužnosnik u povjerenju.

U jednom američkom sigurnosnom izvješću, koje analizira debakl povlačenja iz Afganistana, istaknuto je da bi afganistanski komandosi "potencijalno mogli predstavljati rizik za sigurnost SAD-a ako budu prisiljeni ili uključeni u suradnju s protivnikom".

Bivši kapetan komandosa koji se skriva u Afganistanu rekao je da je pomogao nizu bivših kolega da se povežu s uredom za novačenje u Teheranu. Regruti su zrakoplovima prevezeni iz Afganistana u Iran, a potom u Rusiju. Nije jasno što se tada dogodilo. "Kada prihvate ponudu Rusije, telefoni su isključeni. Sve postaje vrlo tajno", dodao je.

Komandosi su svjedočili da se osjećaju razočarani nakon što su 18 godina obavljali opasne poslove sa SAD-om i Britanijom. Mnogi od njih skrivaju se od talibanskih odreda smrti, a u Iranu od iranske policije. Bijeg u Rusiju u toj se situaciji jednom dijelu njih čini kao jedina opcija, dok se drugi ustručavaju jer smatraju Rusiju povijesnim neprijateljem Afganistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:43