NE ZNA SE RAZLOG

Xi Jinping vjerojatno preskače samit G20 u Indiji: ‘Svjesni smo da će umjesto njega doći kineski premijer‘

Samit u New Delhiju u Indiji smatran je mjestom na kojem bi se Xi mogao sastati s Joeom Bidenom, koji je potvrdio svoj dolazak

Li Qiang i Xi Jinping 

 Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via AFP

Kineski predsjednik Xi Jinping vjerojatno neće osobno nazočiti samitu čelnika G20 u Indiji sljedeći tjedan, rekli su Reutersu izvori upoznati s tim pitanjem u Indiji i Kini.

Dva indijska izvora kažu kako se očekuje da će kineski premijer Li Qiang predstavljati Peking na sastanku koji se održava 9. i 10. rujna u New Delhiju. Glasnogovornici indijskog i kineskog ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Samit u Indiji smatran je mjestom na kojem bi se Xi mogao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je potvrdio svoj dolazak, dok dvije supersile nastoje stabilizirati odnose otežane nizom trgovinskih i geopolitičkih napetosti. Xi se posljednji put susreo s Bidenom na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji u studenome prošle godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio da neće putovati u New Delhi te da će umjesto njega Rusiju predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Jedan visoki vladin dužnosnik iz zemlje domaćina Indije rekao je Reutersu da "su svjesni da će umjesto predsjednika Xija doći kineski premijer". U Kini su dva strana diplomata i vladin dužnosnik iz druge zemlje G20 izjavili kako Xi vjerojatno neće putovati na samit. Izvori u Kini rekli su da nisu upoznati s razlogom Xijeva najvjerojatnijeg nedolaska na samit.

Svi dužnosnici govorili su pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni govoriti za medije.

Velika očekivanja od mogućeg sastanka Xija i Bidena potaknuta su nakon niza posjeta najviših američkih dužnosnika Pekingu posljednjih mjeseci, uključujući i posjet ministrice trgovine Gine Raimondo ranije ovoga tjedna.

Još jedan nadolazeći summit koji se planira za razgovore licem u lice između dvojice čelnika je sastanak čelnika Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u San Franciscu od 12. do 18. studenoga.

Xi, koji je u listopadu prošle godine osigurao treći mandat, nije imao puno inozemnih putovanja otkako je Kina ukinula stroge granične kontrole izazvane pandemijom. On je, međutim, prisustvovao sastanku čelnika BRICS grupe velikih gospodarstava u nastajanju - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u Južnoj Africi prošloga tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:08