POSJET PEKINGU

Xi Jinping u razgovoru s Dmitrijem Medvedevim pozvao na suzdržanost u Ukrajini: ‘Naše partnerstvo nema granica‘

Bivši ruski predsjednik je rekao da su on i Xi razgovarali o strateškom partnerstvu Kine i Rusije

Dmitri Medvedev i Xi Jinping 

 Yekaterina Shtukina/Afp

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev stigao je u iznenadni posjet Pekingu gdje je o jačanju partnerstva razgovarao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom koji je sve strane pozvao na suzdržanost u Ukrajini i na rješavanje sukoba političkim sredstvima.

Danas predsjednik ruskog Vijeća sigurnosti, Medvedev je postavio video snimku na svoj Telegram na kojoj je prikazan njegov sastanak sa Xijem te sastanak kineskih i ruskih dužnosnika.

Kina se nada da će sve strane u ukrajinskoj krizi pokazati suzdržanost i riješiti zabrinutost za sigurnost političkim sredstvima, rekao je Xi Medvedevu, prenijela je kineska državna agencija Xinhua.

image

Dmitri Medvedev i Xi Jinping

Yekaterina Shtukina/Afp

Xi je Medvedevu izrazio nadu da će Kineska komunistička partija i stranka Ujedinjena Rusija unaprijediti komunikaciju i mudrošću produbiti stratešku suradnju između Kine i Rusije, dodaje Xinhua.

Medvedev je rekao da su on i Xi razgovarali o strateškom partnerstvu njihovih dviju zemalja u kojem "nema granica", kao i o Ukrajini ne iznoseći drugih pojedinosti.

"Razgovarali smo... o bilateralnoj suradnji unutar našeg strateškog partnerstva, uključivo gospodarstvu i industrijskoj proizvodnji. Razgovarali smo o međunarodnim pitanjima - a što uključuje naravno sukob u Ukrajini", napisao je Medvedev.

"Razgovori su bili korisni", dodao je.

image

Dmitri Medvedev stiže u Peking

Yekaterina Shtukina/Afp

Rusija se ubrzano okreće prema Kini s kojom nastoji osnažiti veze pošto je sve izoliranija zbog uzastopnih paketa sankcija koje joj nameću Europa i SAD zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Snažnijim gospodarskim, političkim i sigurnosnim vezama s Kinom Moskva nastoji nadoknaditi gubitak veza sa zapadom i vidi u Xiju potencijalnog saveznika u koaliciji protiv zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:10