‘NISMO IMALI POJMA‘

Wagnerovac o propalom puču: ‘Jedna stvar me začudila, a FSB-ovcima smo rekli - grad je naš!‘

Gleb i njegovi suborci ne znaju što će biti s njima, mnogi se raspituju za njihovu sudbinu

Wagnerovci u Rostovu

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Pripadnik plaćeničke vojske Wagner koji je sudjelovao pobuni protiv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina rekao je da on i njegovi kolege "nisu znali što se događa", javlja BBC.

Wagnerovac kodnog imena Gleb, inače nižerangirani zapovjednik, rekao je BBC-jevom ruskom dopisništvu da je tijekom puča koji je organizirao šef Wagnera Jevgenij Prigožin bio u žiži događanja.

Gleb je prije puča sudjelovao u bitci za Bahmut, a pobuna Wagnera protiv Putina krenula dok su se on i drugi članovi njegove bojne odmarali u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine.

Glebu je 23. lipnja u jutarnjim satima javljeno da se pridruži kontingentu wagnerovaca koji napuštaju Ukrajinu. Naredbu mu je izdala nadređena osoba koju nije htio imenovati, ali za koju je znao da djeluje prema Prigožinovim napucima i uputama koje izdaje Vijeće zapovjednika Wagnera.

image
Sergey Pivovarov/Sputnik/Profimedia/Sergey Pivovarov/sputnik/profimedia

"Radi se o potpunoj mobilizaciji", glasila je naredba koju je primio Gleb. "Formiramo kolonu, idemo", rečeno mu je nakon toga.

Gleb tvrdi da nikome nije rečeno gdje kolona ide, ali je rekao da se iznenadio kada je vidio da se udaljava od bojišta. Wagnerovci se tijekom svog marša prema Moskvi nisu susreli s otporom. "Kada smo prešli ukrajinsko-rusku granicu i ušli u Rostovsku oblast, nisam vidio graničnu policiju. Prometna nas je policija pozdravila dok smo se kretali", rekao je Gleb.

Kanali na komunikacijskoj platformi Telegram koji su povezani s Wagnerom kasnije su ustvrdili da su pripadnici granične policije koji su se nalazili na kontrolnoj točki Bugajevka spustili oružje kada su wagnerovci došli. Na tim je kanalima objavljena i fotografija na kojoj se navodno vide 20-tak nenaoružanih pojedinaca u maskirnim odijelima.

Dok su se približavali Rostovu-na-Donu, wagnerovcima je rečeno da okruže sve zgrade policije u gradu i okupiraju vojni aerodrom. Glebovoj je jedinici rečeno da zauzme urede Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB). Dok su se Gleb i njegovi suborci približavali zgradi FSB-a, uočili su da je zaključana i prazna. Provjerili su pomoću drona ima li u njoj ikakvih znakova života. Nakon 30 minuta, dvije su osobe otvorile ulazna vrata zgrade i izašla.

"Rekli su: ‘Dečki, dogovorimo se‘. Ja sam im uzvratio: ‘Oko čega se imamo dogovarati. Ovo je naš grad‘", rekao je Gleb. "Složili smo se da se nećemo sukobljavati. Povremeno su iz zgrade izašli kako bi zapalili cigarete", dodao je wagnerovac.

Novinari iz Rostova-na-Donu izvijestili su da su se slične stvari dogodile i u drugim zgradama ruske vlade u i oko grada. Wagnerovci bi prvo pomoću dronova ispitali stanje na terenu te potom okružili zgrade. Nitko iz njih nije mogao izaći, ali su propuštali dostavljače hrane koji su im donosili obroke i okrjepu.

image
Stringer/Afp

Za to vrijeme, šef Wagnera Prigožin sastao se u Ravnateljstvu Južnog vojnog okruga Ruskih oružanih snaga sa zamjenikom ministra obrane general-pukovnikom Junus-bekom Jevkurovim i zamjenikom načelnika Glavnog stožera ruske vojske Vladimirom Aleksejevim. Prigožin je od njih zahtijevao da mu predaju svoje šefove - ministra obrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova.

Dok je Prigožin sastančio s Jevkurovim i Aleksejevim, aktivirala se još jedna kolona wagnerovaca. Nju je predvodio osnivač Wagnera Dmitrij Utkin, bivši specijalac koji se rijetko pojavljuje u javnosti. Ta je kolona navodno trebala stići do Moskve.

Gleb je rekao da informacije o događanjima primao preko Telegrama te da nije imao pojma što je Prigožin planirao napraviti.

Fotografije događanja u Rostovu-na-Donu brzo su obišle svijet. Mnoge je začudila činjenica da je lokalno stanovništvo ćaskalo s wagnerovcima koji su okupirali njihov grad. Među osobama koje su pričale s plaćenicima navodno je bilo i novinara. Gleb kaže da su s građanima Rostova-na-Donu pričali bivši zatvorenici. "Nitko im nije rekao da to ne smiju raditi. Nikoga nije briga za njih", rekao je Gleb.

image

Wagnerovci u ruskom Rostovu

Roman Romokhov/Afp/Profimedia/Roman Romokhov/afp/profimedia

Gleb i drugi borci koji su u Wagneru već neko duže vrijeme znaju da ne smiju pričati s novinarima. Brbljavce se kažnjava "neutralizacijom", i to trajnom. Nekoliko je bivših wagnerovaca BBC-u reklo istu stvar.

Glebu je jedan od njegovih nadređenih 24. lipnja rekao da se on i njegova jedinica imaju vratiti u bazu u Luganskoj oblasti.

Dok su se vraćali, na Telegramu su pratili razvoj situacije. Doznali su tako da je Prigožin kazneno prijavljen, da je optužnica protiv njega zatim odbačena te da je na putu za Bjelorusiju. Nakon toga, na Telegramu su pročitali da se wagnerovce koji su sudjelovali u puču neće kazneno goniti jer su dali doprinos "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Gleb i njegovi suborci ne znaju što će biti s njima. Rečeno im je da ostanu u bazi u Luganskoj oblasti te da čekaju nove naredbe. Gleb kaže da se dužnosnici samoprozvane Luganske Narodne Republike, proruski separatisti koji su okupirali Lugansku oblast, raspituju o wagnerovcima i njihovoj sudbini. Zanima ih što će biti s njihovom opremom i municijom.

Pragmatični Gleb kaže da iz Wagnera ne može otići jer mu ugovor još nije istekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:59