POGINUO CIJELI VRH?

Wagner se prvi put oglasio o Prigožinu, u Rusiji opasno ključa: ‘Svjedoci kažu da su čuli dvije eksplozije!‘

Ono što je zanimljivo jest činjenica da wagnerovci eksplicitno optužuju rusku vojsku da je Prigožinov avion oborila protuzračnim projektilom

Mjesto pada

 Handout/Afp

Telegram kanal Siva zona, blizak Jevgeniju Prigožinu i Wagner grupi, potvrđuje informaciju da je šef ruskih plaćenika mrtav. Također, Anton Gerašenko, savjetnik Volodimira Zelenskog, na svom Twitteru je napisao da su čelnici Wagnera potvrdili da su Utkin i Prigožin mrtvi.

Ono što je zanimljivo jest činjenica da wagnerovci eksplicitno optužuju rusku vojsku da je Prigožinov avion oborila protuzračnim projektilom.

Gray Zone uvjerava da su svjedoci čuli ‘dvije eksplozije karakteristične za rad protuzračne obrane‘ te se također oslanja na tragove uočene u videima nesreće objavljenim na internetu.

Prema nekoliko Telegram kanala, uključujući Baza, koja ima dobre kontakte sa snagama sigurnosti, Dmitri Utkin je također bio u avionu. Ovaj diskretni čovjek, poznat po svojim neonacističkim simpatijama, bio je pravi osnivač milicije "Wagner", njegov ratni naziv.

Prema neovisnoj novinskoj stranici Vertska, zrakoplov, Embraer ERJ-135, srušio se između gradova Kuženkino i Kotilovo, koji se nalaze uz autocestu Moskva-Sankt Peterburg.

Prema Telegram nalogu Ostorožno Novosti, u avionu je bilo deset ljudi: tri člana posade i sedam putnika. Prema stranici za praćenje zračnog prometa Flightradar24, zrakoplov je poletio iz Moskve prema Sankt Peterburgu oko 19 sati (po lokalnom vremenu). Komunikacija s njim prekinuta je u 19.11 sati. Agencija odgovorna za zračni promet u Rusiji objavila je stvaranje posebne komisije koja će istražiti okolnosti i uzroke nesreće.

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, uvjerava da je Prigožin danas doista u Rusiju iz jedne afričke zemlje i da bi bilo pravo čudo da nije bio na letu koji je prevozio kompletnu vrhušku Wagnera.

Međutim, u te informacije nisu svi uvjereni. Primjerice, vojni analitičar Sky Newsa Sean Bell kaže da je i za Prigožina i za Putina idealno rješenje da šef Wagnera samo nestane. Ne nužno i pogine.

- Ovo je možda bila izrežirana priča za Prigožina da tiho pobjegne i živi negdje u egzilu - napisao je Bell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:40