POLITIČKA PREDSTAVA

Vučićev režim na javnu televiziju plasirao novi horor film: ‘Evo, sad će ga zaklati‘

Javno obznanjivanje užasnih fotografija na televiziji služi za stvaranje i formiranje ‘žrtvenog kulta ličnosti‘ srbijanskog predsjednika
Aleksandar Vučić i srpski mafijaši
 Afp, Mup Srbije

Vučićev režim i nadalje nastoji ne samo šokirati vlastite građane, nego i na sve načine instrumentalizirati mafijaške zločine u vlastite političke svrhe i stavljajući ih u kontekst vlastitog mučeništva, ugroženosti i patnje za Srbiju. Nedavno uhićenje beskrupulozne i monstruozne kriminalne skupine oko Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja stalno se koristi u mučne političko-propagandne svrhe. Tako je i sam Aleksandar Vučić prije nekog vremena rekao kako su kriminalci pravili "ćevape od ljudskog mesa" i jeli ih (tu je posebno "apostrofirao" Radivoja Zvicera, vođu crnogorskog kavačkog mafijaškog klana).

A sad su ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin i bivši operativac jugoslavenske i srpske službe sigurnosti Boža Spasić na beogradskoj provučićevskoj komercijalnoj televiziji Pink javno pokazali mučne i odurne fotografije iz istrage, na kojima se vidi kako krv lipti na sve strane, slijeva se u kante, izmrcvarena tijela puna krvi, otkinute glave, tijelo s nožem zabodenim u leđa, odsječena stopala i mnoge fotografije samog Velje Nevolje i njegovih najbližih suradnika Marka Miljkovića i Srđana Lakića, koji čak na nekim fotografijama poziraju s iznakaženim tijelima, uz osmijeh. Na jednoj od fotografija poziraju s izmrcvarenim muškarcem koji još daje znakove života, a kako je pojasnio Vulin - "malo kasnije će ga zaklati".

No smisao javnog obznanjivanja takvih užasnih fotografija na televiziji nije samo upozoravajuće pokazivanje bezočnosti i odioznosti krvoločnih mafijaša, nego prije svega stvaranje i formiranje "žrtvenog kulta ličnosti" srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Naime, Aleksandar Vulin, koji je najpoznatiji megafon Vučićeva režima, osim pokazivanju tih horor snimaka iz mobitela uhićenih mafijaša, najviše je pažnje posvetio ugroženosti Aleksandra Vučića.

"Znamo koliko su oni opasni i što im je cilj", kaže Vulin o Velji Nevolji i pripadnicima njegova klana te nastavlja kako je "osnovni cilj da svojim izjavama bace ljagu na predsjednika Vučića, ali i nas ostale".

"To su ubojice spremne na sve, koji pripremaju izjave za javnost kojima nastoje povrijediti prije svega predsjednika Vučića i njegovu obitelj", nastavlja Vulin. On kaže kako zna da će izmišljotinama i lažima ugroziti predsjednika Vučića, i to napadajući njegovu obitelj. Podsjetimo da su Vučićev brat Andrija te sin Danilo često bili viđeni, pa i fotografirani u društvu mnogih ljudi iz beogradskog podzemlja, pa je bitno prevenirati stvari i spriječiti političke skandale. Vulin šalje poruku da se "od monstruma prave heroji", a upozorava navijače Partizana "i vi ste mogli biti bačeni u mašine za mljevenje mesa". Ovdje moramo podsjetiti na to da sam Vučićev i Vulinov režim od mnogih osuđenih ratnih zločinaca pravi nacionalne heroje, poput Ratka Mladića, Veselina Šljivančanina ili Radovana Karadžića, a da je Vojislav Šešelj gotovo svakodnevni gost srbijanskih televizija.

Srbijanski psiholog i dugogodišnji prodemokratski političar Žarko Korać za srpsku redakciju TV postaje N1 rekao je povodom toga da je "Aleksandar Vučić imao čast prvi u povijesti uvesti kanibalizam u politički život". On smatra kako Vučiću treba ova predstava jer je u "pitanju vođenje politike kao ratnog stanja".

"Vučić sebe prikazuje kao antičkog heroja, širi famu o vlastitoj ugroženosti te šalje poruku da on poput kakva div-junaka ima misiju spašavanja Srbije po cijenu vlastitoga života", kaže Korać i napominje da Vučić sebe predstavlja kao jedinog borca za sreću i mir ljudi, dok je njegov život neprestano ugrožen.

Svaki put kad Vučić dođe u neugodnu političku situaciju, kao što je sad s novom rundom pregovora s Kosovom u Bruxellesu, gdje je jasno da neće proći njegov zahtjev o stvaranju zajednice srpskih općina, na čemu inzistira, potreban mu je medijski paravan koji će taj određeni politički neuspjeh zataškati, ovaj put novom porcijom morbidnih fotografija mafijaškog klanja te potenciranjem Vučićeve životne ugroženosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:36