POVRATAK OTPISANOG

Vučić sve šokirao, vraća se Toma Grobar, čak je i Šešelj zbunjen: ‘Kakva pogreška...‘

Očito je da je Vučić u golemim problemima kad je posegnuo za čovjekom kojeg je politički likvidirao...

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

 Koca Sulejmanovic/Afp/Profimedia/

Aleksandar Vučić zna iznenaditi. Pokucao je na vrata zaboravljenih asova i zabezeknuo sve oko sebe. Čak se i ratni zločinac Vojislav Šešelj zbunio.

Naime, kao grom iz vedra neba Srbiju je zatresla vijest o povratku u političku orbitu bivšeg predsjednika i jednog od osnivača vladajućeg SNS-a Tomislava Nikolića zvanog Toma Grobar, koji već godinama nije u aktivnoj politici, osim što i dalje, nakon isteka mandata 2017. godine, živi u predsjedničkoj vili u elitnom beogradskom naselju Dedinje, u koju se uselio 2012. i za koju navodno, kako pišu neovisni srbijanski mediji, ne plaća najam ni komunalije.

Cjelokupna je srbijanska javnost zbunjena i zatečena ovakvim neočekivanim obratom i povratkom zapostavljenog predsjednika, pa beogradski mediji govore o tome da je "izvučen iz naftalina", "ispuzao ispod kamena", "izašao iz ilegale" te o "povratku otpisanog", "povratku Jedija" i "očajničkom potezu Vučića" uoči skorih prijevremenih izbora u prosincu. "Ovo je kao da vraćate kilometražu na Ladi Samari iz 1986. godine" samo je jedan od bezbroj komentara na društvenim mrežama.

image

Tomislav Nikolić snimljen u Dubrovniku 2014.

Tom Dubravec/Cropix

I doista, nikome nije jasno zašto je Vučić obrisao prašinu s Nikolića i ponovno ga aktivirao u kampanji, najavivši već da će neke predizborne skupove umjesto njega voditi Nikolić. Vučić od tolikih nastupa na televiziji i višekratnih otvaranja istih građevina i postrojenja ne može na sve stići. Tako će Nikolić opet morati navući kopačke koje je već objesio o klin jer čini se da dolaze teška vremena za Aleksandra Vučića.

Srbiji prijete sankcije i optužuje ga se za eskalaciju situacije na Kosovu. Bruxelles i Washington do veljače 2024. godine žele "normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", što se može čitati kao priznanje, makar i neformalno, neovisnosti Kosova, o čemu su ga upozorili predstavnici Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija) na nedavnom sastanku.

Dakle, koliko je povratak iz političkog ništavila jednog potkapacitiranog političara potez očajnika ili, pak, promišljena odluka, pitaju se neovisni beogradski mediji, ali i neki iz režimskih krugova. Šef oporbene Stranke slobode i pravde (SSP), Dragan Đilas, smatra da je to potez koji potvrđuje da je rejting SNS-a u padu te da treba angažirati sve raspoložive snage kako bi se dobili izbori.

"Kad Vučić vraća Tomu Nikolića iz naftalina, jasno je koliki je pad rejtinga SNS-a. Žele dovršiti ono što su obećali, "da će Srbija biti crna rupa na tepihu Europske unije". S Tomom u susret sankcijama - fali im još samo Šešelj", napisao je Đilas na društvenoj mreži X. Doduše, ultraradikal Vojislav Šešelj, iz čijeg je šinjela izašao Aleksandar Vučić, kaže kako je iznenađen te smatra da je to velika pogreška i "može samo nauditi SNS-u", a ne pomoći.

image

Tomislav Nikolić snimljen u Dubrovniku 2014.

Tom Dubravec/Cropix

Zatečeni su i u građanskoj javnosti, pa Dragoljub Petrović, urednik jednog od rijetkih neovisnih glasila u Srbiji, Danasa, kaže kako se Nikolić nije miješao u gomilu stvari u koje se Vučić miješa. "Sada nam Toma Nikolić izgleda mnogo demokratskije od Aleksandra Vučića koji je zaglibio u totalnu autokraciju", napominje Petrović. Toma Nikolić vodi fantomsko Nacionalno vijeće za suradnju s Rusijom i Kinom, a kako piše portal N1, "nikome ne polaže račune što radi". Kada je izvučen iz ropotarnice, Nikolić se susreo s novim kineskim ambasadorom u Srbiji Li Manchangom.

Što će donijeti povratak Tomislava Nikolića, tek treba vidjeti, ali očito je da je Vučić u problemima kad je posegnuo za čovjekom kojeg je politički bio likvidirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:35