ZNAKOVITA PORUKA

Vučić bijesan zbog planova EU: ‘Razumijem za Ukrajinu, ali mi?! Znate, svašta se dogodi u 7 godina...‘

Srbija je, kaže srpski predsjednik, neusporedivo spremnija za EU nego su to bile Rumunjska i Bugarska 2007.

Aleksandar Vučić

 Afp

- Nemam ništa osobno protiv Ukrajine, ali teško je ne primijetiti razliku u podršci koju je Kijev dobio na svom putu prema punopravnom članstvu u EU i onoj kojoj smo mi svjedočili posljednjih godina - izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za FT objavljenom ovoga vikenda.

Kijev se prijavio za članstvo u veljači 2022., samo nekoliko dana nakon što je Rusija započela krvavu invaziju. Nekoliko mjeseci kasnije Ukrajinci su dobili status kandidata.

Beograd je, pak, na taj korak trebao čekati pune četiri godine, nakon čega su pristupni pregovori zapeli zbog raznih problema, od kojih je onaj najočitiji pitanje Kosova.

- Srbija je neusporedivo spremnija nego što su Rumunjska i Bugarska bile 2007., kada su se pridružile EU - izjavio je, naglasivši kako neprestana odugovlačenja napretka pregovora ne odgovaraju stvarnosti situacije u njegovoj zemlji.

- Čuli smo da se sama Unija ne planira širiti prije 2025., sada se već govori o 2030.; to je sedam godina. Tko zna što se sve može dogoditi u tih sedam godina - znakovito je poručio Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:18