BIZARAN TREND

Vrijeđa ih da ‘zagađuju američku krv‘, no nikad nije bio popularniji među njima: ‘Ovo još nismo vidjeli!‘

Što je Trump brutalniji prema migrantima iz Meksika, to mu brže raste podrška među Latinoamerikancima

Donald Trump

 Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

"Oni, zapravo, ne žele mene. Oni žele vas! Ja im samo stojim na putu" piše na početnoj stranici nove predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Naravno, tek nakon što posjetitelj uspješno ugasi prozorčić koji ga moli za dobrovoljnu donaciju. Slogan je recikliran, "Učinimo Ameriku ponovno sjajnom, 2024.", a to daje naslutiti da bivši predsjednik svojim simpatizerima više-manje nudi isti program kao i 2016., kada su mu dali povjerenje za prvi mandat u Bijeloj kući.

Procvat ekonomije, skrb za veterane, sigurnost, "američki san, skrojen baš prema potrebama radničke klase iz Pojasa hrđe". No, bivši je predsjednik programsko osvježenje ponudio time što je krilaticu "Iz Meksika nam dolaze samo silovatelji" ovaj put zamijenio obećanjem "da će se boriti protiv nekontroliranog priljeva ilegalnih migranata koji zagađuju američku krv".

I dok se ljevica, a dobrim dijelom i desnica, zgraža nad najnovijom "jezivom" i, u najmanju ruku, politički nekorektnom izjavom bivšeg, dvaput opozvanog, kazneno gonjenog predsjednika, Trumpu raste podrška.

Ankete mu najavljuju 63,1 posto na predizborima Republikanske stranke, što znači da uživa prednost veću od 50 posto u odnosu na trenutno najozbiljnije rivalke, bivše veleposlanice pri UN-u Nikki Haley.

Ispitivanja javnog mnijenja daju mu razloga za veselje i u kontekstu hipotetskog revanša s Bidenom, jer mu najavljivana prednost na nacionalnoj razini iz ciklusa u ciklus raste iznad eventualne statističke pogreške. Aktualnog bi predsjednika ponajviše trebalo zabrinuti što njegov rival prelazi u sve ozbiljnije vodstvo u ključnim "swing" državama poput Georgije, Michigana, Nevade, Arizone, pa čak i Pennsylvanije. Biden, za sada, (mršavo) vodi tek u Wisconsinu.

U oči osobito bode činjenica da Trumpu podrška vrtoglavo raste i među Latinoamerikancima. Naime, prema posljednjoj anketi, koju je u studenom ove godine proveo NYT u suradnji sa Sienna Collageom, bivšeg predsjednika danas podržava oko 43 posto Amerikanaca hispanskog porijekla, što je porast od 14 posto u odnosu na 2016.

"Što radikalniji stav Trump zauzme prema zaštiti granice s Meksikom i pooštravanju uvjeta dolaska u SAD, to je popularniji među Latinoamerikancima", stoji u zaključku analize NYT-ja.

O čemu se radi?

U samome startu treba naglasiti kako Latinoamerikanci, kao i svaka druga demografska skupina, nisu homogena zajednica, te da među njima interno postoje velike rodne, socioekonomske i ine razlike. Za razliku od Amerikanaca hispanskog porijekla koji žive u sjevernijim saveznim državama, koji stav političara prema migrantskom pitanju nerijetko poistovjećuju s njihovom percepcijom samih sebe, oni koji žive u južnim, pograničnim državama, u prosjeku se zalažu za drastično pooštravanje migrantske politike SAD-a.

Najbolji primjer tog trenda je Arizona, jedna od ovogodišnjih "swing" država, u kojoj je Biden 2020. pobijedio sa samo 10.000 glasova razlike. Danas, čak 36 posto arizonskih Hispanaca preferira Trumpa, što je porast od 8 posto u odnosu na prethodni izborni ciklus.

- Svi podaci na koje smo naišli od izbora 2016. daju naslutiti da podrška Demokratskoj stranci među Amerikancima hispanskog porijekla ozbiljno pada - objašnjava Reutersu Ruy Teixeira, demokratski politički analitičar koji je specijaliziran za analizu Latinoamerikanaca.

Naime, sve veći broj Latinoamerikanaca strahuje da bi pojačanim priljevom ilegalnih migranata moglo doći do porasta stope kriminala, a time i do prelijevanja društvenih problema od kojih su pobjegli iz svojih matičnih država.

Ogromnu ulogu u ovim trendovima ima i ekonomija. Na pitanje NYT-ja, "kojim će se motivom voditi kad u studenom 2024. budu izlazili na birališta", većina ispitanika odgovorila je da će to biti status njihovih novčanika. Istodobno, većina anketiranih, neovisno o rasi ili ideološkoj pripadnosti, trenutno nije zadovoljna sa stanjem gospodarstva pod administracijom Joea Bidena i 30 posto njih smatra da bi se Donald Trump bitno bolje nosio s ekonomskim problemima, a nesrazmjer je osobito evidentan među Afroamerikancima i Hispancima.

Hispanci su, prema toj anketi, čak tri puta spremniji glasati prema ekonomskom programu od drugih demografskih skupina, a u tom kontekstu čak 20 posto njih više preferira Donalda Trumpa.

- Prošli sam put glasala za Bidena, ali me jako razočarao i 2024. ću vjerojatno glasati za Trumpa. Da, ne sviđa mi se njegov nastup, kao ni odnos koji ima prema kolegicama i drugim ženama, ali ipak smatram da bi njegov agresivan stav mogao biti koristan pri saniranju štete u domeni ekonomije, kao i rehabilitiranja ugleda SAD-a u svijetu - objašnjava 38-godišnja Elaine Ramirez iz Nevade u razgovoru za NYT, pokušavši objasniti trend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:07