NAJEZDA

Vratio se s kupanja pa umro zbog zaraze bakterijom koja jede čovjeka

 
 Profimedia

Na Floridi je postala opasnija od morskog psa i aligatora. Ako odlazite ljetovati na američku istočnu obalu, ne trebate se bojati morskih grabežljivaca, nego sićušnih tvorbi, nevidljivih ljudskom oku, kaže nekoliko posljednjih slučajeva.

Cheryl Bennett Wiygul napisala je na Facebooku što se dogodilo njezinu ocu. Dan je proveo u Destinu, turističkom mjestu na Floridi poznatom po bijelim pješčanim plažama i kristalno zelenom moru. Uživao je prskajući naokolo, izgledao je sretan. Oko 4 ujutro u subotu, 12 sati nakon kupanja, probudio se u groznici. Imao je temperaturu, drhtao je od hladnoće, žalio se na grčeve. Oko 8 ujutro primili su ga u bolnici u Memphisu.

Pidžama

U bolnici su ga odmah zadržali. Dok su mu pomagali obući bolničku pidžamu, uočili su natečenu crnu točku na njegovoj pozadini, koje prije toga nije bilo. U nekoliko sati stanje mu se pogoršalo, napisala je kći Cheryl Bennett Wiygul. Njegov imunološki sustav ionako je bio slab, oslabljen borbom protiv raka. Umro je u nedjelju poslijepodne.

Tek kad je već bilo prekasno, laboratorijski nalazi su pokazali da je Cherylin otac bio zaražen bakterijom Vibrio vulnificus. To je jedna od bakterija koje izazivaju fenomen poznat kao nekrotizirajući fasciitis: tkivo propada pa izgleda kao da bakterija jede čovjeka.

Prema navodima američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraza, bakterija Vibrio vulnificus uobičajeno se pojavljuje u američkim priobalnim vodama od svibnja do listopada. Može biti opasna nakon uragana i tropskih oluja, zbog olujnih udara. U lipnju je zabilježeno da je zaražena 77-godišnjakinja koja se porezala na jednoj plaži na Floridi.

Umrla je, i time se pridružila crnoj statistici žrtava bakterije koja proždire ljudsko meso. U lipnju je to bio drugi takav slučaj smrti na Floridi. Prema podacima američkih zdravstvenih vlasti, umire svaka treća osoba zaražena bakterijom mesožderkom Vibrio vulnificus.

Cheryl Bennett Wiygul ističe da ne želi ljude prestrašiti i otjerati s Floride.

Prepoznavanje

“Apsolutno ne pokušavam prestrašiti ljude i otjerati ih od plaže ili plivanja. Volim more kao što ga je volio moj otac”, napisala je Cheryl na Facebooku. Važno je da ljudi znaju što im se može dogoditi, da budu oprezniji i da nauče kako prepoznati simptome jer to im može spasiti život.

Infekcija se liječi antibioticima i kirurškim uklanjanjem zaraženog tkiva. U nekim je slučajevima nužna amputacija zahvaćenih udova, no u slučaju da se zaraza bakterijom koja jede meso na vrijeme prepozna, većina zaraženih će preživjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:14