160 MIL. EURA POTPORE

Von der Leyen obećala pomoć Vučiću u prevladavanju energetske krize: ‘Naša EU nije potpuna bez Srbije‘

Dodala je da su EU i Zapadni Balkan, a tako i Srbija, dio Europske energetske zajednice

 Aleksandar Vučić i Ursula von der Leyen 

 Dimitrije Goll/Afp

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak Srbiju da se pridruži EU u zajedničkoj nabavi plina i najavila 160 milijuna eura trenutne potpore državnom proračunu za opskrbu energentima.

Von der Leyen je danas, nakon obilaska radova na izgradnji plinskog interkonektora između Srbije i Bugarske, poručila da zna da je budućnost Srbije u EU, jer Unija nije potpuna bez Srbije.

„Znam da je budućnost Srbije u EU, znam da naša EU nije potpuna bez Srbije, jer dijelimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti i zato nastavimo zajedno raditi na njoj", kazala je ona na zajedničkoj konferenciji za medije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dodala je da su EU i Zapadni Balkan, a tako i Srbija, dio Europske energetske zajednice.

Predsjednica Europske komisije kazala je da je, zahvaljujući dobrom napretku koji je postigla, Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU i da postoji želja da sada poduzme daljnje važne korake ka EU.

"Izuzetno mi je drago što sam na ovom posebnom mjestu koje pokazuje duboku povezanost koju imamo, kao i našu sjajnu suradnju. Danas pratimo napredak interkonektora između Bugarske i Srbije i sjajno je vidjeti kako ovaj važan projekt poprima oblik", kazala je ona dodajući da je 80 posto financija osigurala Europska komisija i Europska investicijska banka.

Von der Leyen je najavila da će večeras u Beogradu s predsjednikom Vučićem razgovarati o budućnosti i dijalogu Beograda i Prištine.

Predsjednica Europske komisije izrazila je uvjerenost da će "vrlo uskoro" biti pronađeno rješenje u sporu oko zamjene registarskih tablica na Kosovu. U ponedjeljak istječe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i zamjenu tablica za one s oznakom Republike Kosova (RKS). "Europska unija i njeni partneri intenzivno rade na pronalaženju rješenja o registarskim tablicama i ja sam duboko uvjerena da postoji rješenje, imamo dobru volju na obje strane", rekla je dodavši da je za konkretno rješenje potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obje strane.

Srbijanski predsjednik kazao je da će po pitanju odnosa s Prištinom Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da je sve jednostrane poteze do sada povukla Priština, a ne Beograd.

Von der Leyen boravi u Srbiji u okviru svoje zapadnobalkanske turneje. Ona će se kasnije danas sastati s premijerkom Anom Brnabić, a za večer je najavljen razgovor s Vučićem na temu odnosa Srbije i Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:29