ULAZE U ELEKTRIČNO DOBA

Volkswagen u Americi mijenja ime! Zabunom mjesec dana uranili s objavom kako će se ubuduće zvati

U priopćenju se tako navodi kako se ne radi samo o promjeni imena već i o značajnoj poruci javnosti
Volkswagen ID.4
 Ronny Hartmann/Afp/Profimedi

Volkswagen mijenja svoje ime, barem kad su u pitanju njihova električna vozila u SAD-u.

Riječ je o Volkswagenu, u doslovnom prijevodu s njemačkog "narodno vozilo", koje će u svom imenu izgubiti slovo k i zamijeniti ga sa slovom t pa će se, prema volti (mjernoj jedinici koja označava jakost električnog izvora), zvati Voltswagen.

Njemačka kompanija najavila je ovu promjenu na svojoj web stranici, no ona je ubrzo povučena jer je, kako piše USA Today, objavljena prije nego što je bilo planirano.

Volkswagenov glasnogovornik Brendan Bradley u ponedjeljak je sve to odbio komentirati. No, navodi isti medij, stranice nisu hakirane niti je ova objava bila šala, nije to marketinški trik, već se kompanija uistinu priprema za ovaj potez. USA Today pritom se poziva na neimenovani izvor koji je upućen u kompanijske planove, ali zbog svog ugovora ne smije istupati u medije.

Medij navodi kako je njihov reporter slučajno na stranicama tvrtke vidio priopćenje za medije koje je trebalo biti objavljeno 29. travnja, no zabunom je u javnost pušteno 29. ožujka. Odmah ga je spremio, predosjećajući da će uskoro biti uklonjeno sa službenog weba.

U priopćenju se tako navodi kako se ne radi samo o promjeni imena, već i o poruci javnosti kako je kompanija usmjerena prema razvoju i investiranju u električna vozila.

- Novo ime i novi brend simboliziraju nastojanja tvrtke da se ljudi okrenu električnim vozilima - stoji u izbrisanom priopćenju, navodi USA Today.

Tvrtka Volkswagen drugi je najveći proizvođač automobila na svijetu, a u SAD-u posluju od 1955. Vjeruje se da je ovo odgovor na nastojanja dva velika konkurenta, tvrtki General Motors i Volvo, koje su nedavno najavile kako će uskoro početi gasiti proizvodnju vozila na standardna goriva.

- Možda mijenjamo K za T, ali ono što sigurno ne mijenjamo je našu posvećenost proizvodnji najboljih mogućih vozila - kazao je predsjednik uprave američkog VW-a Scott Keogh.

Mediji podsjećaju kako bi se tvrtka najnovijim potezom mogla odmaknuti od skandala vezanim uz emisije svojih dizelskih vozila u okoliš, zbog kojih su kažnjeni s trideset milijardi dolara te suočeni s kaznenim postupcima zbog ugrožavanja javnog zdravlja.

Vjeruje se, također, da se najnovija objava trebala poklopiti s lansiranjem novog Volkswagena ID.4, prvog električnog SUV-a ove kompanije koji će se prodavati u SAD-u. Unutar podbranda ID prodavat će se i električni minibus, najavljeno je.

Tvrtka planira lansirati još najmanje 70 tipova električnih vozila diljem svijeta do 2029., a kompanijski je plan da se do 2025. proda njih barem milijun. Samo prošle godine kompanija je prodala više od devet milijuna vozila svih tipova, čime su se plasirali na drugo mjesto, odmah uz Toyotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:29