LOŠA ODLUKA

Vojnik koji je trebao štititi kraljicu Elizabetu propustio svoju smjenu: ‘Oblio se rumom i zaspao na podu‘

Vojnik kojeg je trebao zamijeniti u Kraljičinoj straži više ga je puta zvao na telefon, no nije se javljao
 Glyn Kirk/Afp/Profimedia/Glyn Kirk/afp/profimedia

Pripadnik grenadirske garde propustio je cijelu smjenu štićenja Buckinghamske palače u Londonu zato što je popio previše ruma i zaspao na podu, saznao je vojni sud. Sunday Times izvijestio je kako je narednik Farai Mabasa trebao biti na dužnosti u 2 ujutro, ali je prije smjene ‘‘donio lošu odluku‘‘ i odlučio popiti piće u svojoj vojarni, rečeno je sudu.

Vojnik kojeg je trebao zamijeniti u Kraljičinoj straži više ga je puta zvao na telefon, no Mabasa (36) iz satnije Nijmegen zaspao je te se nije javljao. Na kraju je pronađen onesviješten na podu u vojarni Wellington.

image
Kirsty O‘connor/Pa Images/Profimedia/Kirsty O‘connor/pa Images/profimedia

Vojnom sudu rečeno je da se Mabasa kasnije tog jutra vratio u kraljevsku palaču prema naređenju. Mirisao je na alkohol. Mabasa je optužen za nesposobnost rada zbog alkohola i nedolazak na dužnost. Nakon što je priznao obje optužbe, degradiran je u činu i osuđen na sedam dana pritvora.

Prema pravilima vojske, osobi s činom narednika ne može se narediti pritvor bez posebne dozvole.

To dopuštenje nikada nije zatraženo, pa je prvotna kazna poništena na žalbenom ročištu na vojnom sudu Bulford u Wiltshireu. Mabasa, inače otac dvoje djece, umjesto pritvora, kažnjen je novčanom kaznom u visini njegove plaće za 14 dana, što je otprilike 1365 funti.

image
London/Alamy/Alamy/Profimedia/London/alamy/alamy/profimedia

Sud je saznao da se incident dogodio 12. kolovoza ove godine, kada je kraljica Elizabeta II. bila na ljetovanju u Balmoralu. Zrakoplovna poručnica Charlotte Adams rekla je da je Mabasa završio jednu smjenu u palači u 22 sata te se trebao vratiti u 2 ujutro. ‘‘Njegov kolega ga zvao ga je svakih pet minuta, ali se nije javljao na telefon. Umjesto toga, kolega je ostao na straži do kraja smjene. Narednik Mabasa pronađen je kako spava na podu, bio je vani i pio. Naređeno mu je da se vrati u Buckinghamsku palaču u 8.30 ujutro. Smatrali su ga nesposobnim za dužnost te su ga poslali natrag u vojarnu Wellington".

Glavni sudac Dareen Reed rekao je Mabasi da je prijestup ozbiljan, s obzirom na čin koji je imao u to vrijeme. ‘‘Vidimo to kao namjerno nepoštivanje vaše dužnosti‘‘, izjavio je.

image
Glyn Kirk/Afp/Profimedia/Glyn Kirk/afp/profimedia

Mabasa, koji je stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Zimbabvea u dobi od 14 godina, zadržat će svoj čin, prenio je Times. Grenadirska garda jedna je od najstarijih pješačkih pukovnija u britanskoj gardi, a djeluje u sklopu postrojbe zvane The Household Division. Britanska garda istrenirana je da štiti monarhe i izdrži sve i svašta. Međutim, incidenti su se događali. Jedan od stražara onesvijestio se 1970. godine dok je kraljica Elizabeta II. jahala pored postrojene garde. Nedavno se jedan onesvijestio pored kraljičina lijesa u Westminster Hallu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:22