‘BIO JE NA ZADATKU‘

Vojnik EUFOR-a držao svijeću na Dodikovom derneku. Sve je izašlo na društvene mreže, a onda je izbio bizaran skandal...

Iz EUFOR-a su u priopćenju objasnili da je njihov vojnik bio ‘na zadatku i misiji‘

Vojnik EUFOR-a

 /Općina Milići

Vojnik EUFOR-a nazočio je obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske u općini Milići, na istoku Bosne i Hercegovine. Fotografiju vojnika komentirao je zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić na društvenim mrežama koji je osudio njegov dolazak.

- Oni koji bi trebali štititi Daytonski sporazum, a njegov sastavni dio je Ustav Bosne i Hercegovine, i njegove odluke, oni nazoče obilježavanju 9. siječnja kao dana RS, suprotno odluci Ustavnog suda. EUFOR na skupu u Milićima, napisao je na Twitteru uz fotografiju koja je ranije službeno objavila općina Milići.

Općina je objavila da je "Služenjem parastosa poginulim borcima u Spomen sobi i polaganjem vijenaca na središnje spomen obilježje u Milićima, obilježen 9. siječnja – Dan Republike Srpske". Na fotografijama je prikazan i vojnik EUFOR-a s upaljenom svijećom u ruci.

U priopćenju općine Milići ne spominje se vojnik EUFOR-a.

U međuvremenu su se oglasili iz EUFOR-a i u priopćenju objasnili da je njihov vojnik bio "na zadatku i misiji te da je dio EUFOR-ovog tima za vezu i promatranje s lokalnom zajednicom".

- Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da promatraju lokalna događanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je nazočio ceremoniji u ulozi promatrača, rekli su iz EUFOR-a.

Načelnik Općine Milići Marko Savić za Radio Slobodna Europa rekao je da ne vidi ništa sporno u nazočnosti pripadnika EUFOR-a.

- On je ispratio cijeli protokol koji smo imali u spomen sobi, pa onda i polaganje vijenaca. On se pozdravio, nisam ni pitao tko je. Vidio sam da je vojnik EUFOR-a. Kakve veze ima ako je i bio na obilježavanju i odao počast žrtvama, komentirao je Savić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:10