POVIJESNA PREKRETNICA

Vojni megaprojekt dvije europske sile: ‘Naš novi tenk imat će dvostruko veću udarnu moć od Leoparda 2!‘

S glavnim topom od 140 mm, novi europski tenk trebao bi imati i 70 posto bolji borbeni učinak u usporedbi sa standardnim topom od 120 mm

Ilustracija, Rheinmetallov tenk Panther KF-51

 Henning Scheffen Photography/Imago Stock&people/Profimedia/Henning Scheffen Photography/imago Stock&people/profimedia

Njemačka i Francuska postigle su dogovor o zajedničkom razvoju borbenog tenka nove generacije.

"Danas smo postigli napredak i to se bez pretjerivanja može opisati kao povijesna prekretnica", rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Sebastienom Lecornuom.

Francusko-njemački borbeni tenk razvija se u okviru projekta Glavni kopneni borbeni sustav (MGCS) koji, osim glavnog borbenog tenka opremljenog topom velikog kalibra, predviđa razvoj teškog oklopnog vozila opremljenog snažnim protutenkovskim projektilima i robotskog vozila naoružanog laserskim oružjem, dronovima i drugim inovativnim oružjem.

Zovu ga "tenkom budućnosti" jer će biti opremljen značajnim tehnološkim inovacijama. Umjetna inteligencija i dijeljenje taktičkih informacija u stvarnom vremenu pružit će posadi tenka podršku u planiranju napada i koordinaciji vatre. Uz mogućnost ispaljivanja projektila na udaljenosti do 8000 metara, udarna moć tenka bit će dvostruko veća od one tenkova Leclerc i Leopard. S glavnim topom od 140 mm, novi europski tenk trebao bi imati i 70 posto bolji borbeni učinak u usporedbi sa standardnim topom od 120 mm.

image

Tenk Leopard 2

Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp

Pariz i Berlin zajedno ulažu oko milijardu i pol eura u troškove razvoja europskog tenka, a za realizaciju projekta je zadužen francusko-njemački obrambeni konzorcij KNDS i njemački Rheinmetall.

Pistorius je naglasio da francusko-njemački borbeni tenk neće biti modernizirana verzija francuskog Leclerca ili njemačkog tenka Leopard 2, nego potpuno nov model, s naprednim mogućnostima elektroničkog ratovanja, integriranog drona, oklopa i mogućnostima samoobrane. U proizvodnji borbenog tenka sljedeće generacije ravnomjerno će sudjelovati obrambene industrije zemalja sudionica. Italija i Nizozemska su izrazile interes za pridruživanje programu MGCS. Memorandum o razumijevanju trebao bi biti potpisan 26. travnja u Parizu.

Projekt MGCS pokrenut je još 2012., ali donedavno nije mnogo odmaknuo jer u početku nijedna strana nije vidjela potrebu za trošenjem velike količine novca na taj program, a poslije je došlo do prepirki između dviju vlada oko specifikacija sustava i načina na koji ravnomjerno podijeliti posao.

image

Francuski tenkovi Leclerc na putu za Rumunjsku, arhivska fotografija

Francois Nascimbeni/Afp/Prof/Francois Nascimbeni/afp/prof

Očekuje se da će tenk postati operativan do 2040., odnosno do 2045. godine. Međutim, pojedini vojni stručnjaci i dalje su skeptični kad je riječ o tome hoće li ikada ugledati svjetlo dana s obzirom na to da je zasad u ranoj fazi razvoja. Osim tenka nove generacije, Francuska i Njemačka rade i na projektu borbenog zrakoplova nove generacije FCAS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 11:06