EKSKLUZIVNO

Vojna analiza Igora Tabaka: Jača pritisak na Kijev, Odesi prijeti napad s leđa, ali Rusi na jugu imaju problem...

Dok ruske snage nastoje organizirati prilaz Zaporožju, kako izgleda, u pozadini tog nastojanja zabilježeno je raznoliko preraspoređivanje snaga

Igor Tabak; tenk u vojnoj bazi koju su zazuzeli Rusi

 Afp/Davor Pongračić/Cropix

Jedanaesti dan rata u Ukrajini karakterizira novo jačanje ruskih borbenih napora, uz nejasne efekte ukrajinskih protuudara, te novi neuspjeh pokušaja evakuacije civila s nekoliko poprišta posebno žestokih sukobljavanja.

Ujedno, Ukrajina bilježi dizanje i oko 100.000 pripadnika Teritorijalne obrane, što je oko 10 posto njihove ukupne pričuve, te navodnu prijavu oko 20.000 dragovoljaca iz 52 države. Iako su to sve nezanemarive činjenice, ipak se teško oteti dojmu da su za konkretne razvoje stanja na bojištima ipak bitnije vijesti o dostavama dodatnih količina modernih protuoklopnih i protuzračnih oružja, kao i dostave dodatnih količina besposadnih sustava Bayraktar, koja su se sva itekako pokazala u borbenim djelovanjima tijekom prethodnih dana.

image

Stanje na ukrajinskom bojištu do 16 sati u nedjelju, 6. ožujka, prema dostupnim informacijama

Tomislav Botić/Boris Igrec

Strah od napada na Odesu

Sve to nije ublažilo strahove koji more Ukrajinu, kako od direktnog uključivanja bjeloruskih snaga u ratni sukob, tako i od potencijalnog napada s leđa područja grada Odese, iz Transdnjistrije – proruske pobunjene oblasti u inače zapadno orijentiranoj Moldovi. Dok ukrajinski izvori spominju preko 11.000 poginulih ruskih vojnika i velike količine raznolike uništene tehnike u manje od dva tjedna rata, i uz određenu rezervu nedvojbeno se radi o ozbiljnim gubicima, koji bi se uskoro mogli primaknuti prema oko 14,5 tisuća mrtvih zabilježenih tijekom gotovo deset godina djelovanja SSSR u Afganistanu. Ono što definitivno upada u oči je činjenica da su ruske snage u Afganistanu tijekom čitavog sukoba držale glavne gradove i komunikacijske pravce među njima, dok posljednjih dana u Ukrajini borbe uvelike traju na komunikacijskim pravcima, većinom bitnijih gradskih naselja se nije ovladalo, a i u onim osvojenima vidljivi su veliki problemi s obuzdavanjem neprijateljski nastrojenog stanovništva – što je navodno krenulo voditi i napuštanju pojedinih manjih naselja, koja Rusi valjda smatraju manje bitnima.

Nakon ruskih prerasporeda na zapadnim prilazima Kijevu, ondje se opet bilježe sve intenzivnija događanja. Nakon nekoliko dana zatišja i taktičkih povlačenja, ondje jača pritisak na ukrajinske branitelje sjeverozapadnih te zapadnih prilaza gradu. Navodno je u ruske ruke opet palo naselje Hostomel (s tamošnjom zračnom lukom), oštre borbe se navodno opet vode u mjestu Buča, iz kojeg se pokušalo humanitarno evakuirati stanovništvo, te Irpinj – koji je ponovo pod bombardiranjima i napadima. Pri tome, Rusi nastoje opet proći na jugozapad Kijeva ne bi li obnovili pokušaje odsijecanja južnih prilaza gradu. Za slične se poteze čuje i na istočnim prilazima Kijevu, gdje jača ruski pritisak na istočno predgrađe Brovari, s naznakama ruskih kretanja i dalje južno, prema mjestu Borispilj, na čijem je zapadnom rubu i kijevska međunarodna zračna luka.

Ojačane ruske snage oko Harkiva

Jačanje ruskog pritiska vidljivo je i na sjeveroistoku oko grada Sumi, čija okolica čini polazište velikog ruskog napredovanja na zapad prema Kijevu. Iako nema jasnih naznaka jesu li se te ruske snage, koje od početka sukoba nastoje proći zapadno, spojile s postrojbama koje Kijevu prilaze sa sjevera, ipak je jasno da su ruska pojačanja iz novoga vala krenula djelovati nedaleko granice, zauzevši jučer Trostjanec, i ojačavši snage oko Harkiva. Usprkos nastavku napada na taj grad, nema informacija o ukrajinskom protunapadu „u okolici Harkiva“, kojim se jučer pohvalio Glavni stožer OS Ukrajine. Ruske granate danas su pogodile i poznati Harkivski institut fizike i tehnologije (KIPT) u sklopu kojeg se nalazi nuklearni istraživački centar „Izvor neutrona“.

Iako je jasno da i Ukrajina pažljivo kontrolira informacije koje dospijevaju u javnost, tako da se u otvorenim izvorima praktično ne vidi ništa od ukrajinske teže tehnike ni većih pokreta postrojbi – već bi i tišina mogla govoriti da te operacije zapravo teku južno i jugozapadno od grada, nastojeći spriječiti ruske prilaze širem prostoru grada Dnjipro. Naime, uspjeh takvog prodora praktično bi odsjekao zaleđe jakih ukrajinskih snaga koje brane negdašnje crte razdvajanja tzv. „Narodnih Republika“, oko kojih se vode žestoke borbe s nizom lokacija koje su posljednjih dana prelazile iz ruke u ruku. Kako se čuje, i danas je propao i drugi pokušaj evakuacije civila iz ukrajinske luke Mariupol, koja je pod opsadom već danima, bez struje i vode, a uskoro i bez grijanja – budući je uništen magistralni plinovod Donjeck-Mariupol.

Dinamično na jugu

Na jugu Ukrajine je tijekom protekloga dana također bilo vrlo dinamično. Dok ruske snage nastoje organizirati prilaz ukrajinskom gradu Zaporožje, kako izgleda, u pozadini tog nastojanja zabilježeno je raznoliko preraspoređivanje snaga. Direktna posljedica tog događanja je navodno i povlačenje Rusa iz samoga grada Energodara, za čiju okupaciju navodno nedostaje snaga, dok oni i nadalje kontroliraju nuklearnu elektranu čije je osvajanje plijenilo međunarodnu pažnju proteklih dana. To nije spriječilo borbena djelovanja u široj okolici grada Mikolajeva, gdje se posljednjih dana bilježio ruski napor osvajanja kopnenoga puta prema Odesi na Crnome moru. Pri tome, Odesa je pod postupno jačajućim pritiskom iz zraka i s mora, no bez neposrednih naznaka otpočinjanja nekih većih borbenih djelovanja. No, dok na sjeverozapadu i sjeveru Ukrajine branitelje ustrajno brine moguće direktno uključivanje snaga Bjelorusije u ratna djelovanja, kod Odese se čuju takvi strahovi po pitanju ulaska u rat snaga iz pro-ruske odmetnute moldovske pokrajine Transdnjistrija/Pridnjestrovlje – gdje su uz lokalne snage raspoređeni i ruski „mirotvorci“. Ne bi li se predusrelo moguća iznenađenja iz tog pravca, branitelji šireg prostora Odese krenuli su jučer sustavno rušiti mostove prema Transdnjistriji.


(Autor teksta je analitičar portala Obris.org i svaki dan objavljuje na jutarnji.hr vojne analize dana)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:06