OŠTRA PREDIZBORNA KAMPANJA

Vodio s 48 posto glasova: Oporbeni kandidat Yoon izabran za predsjednika Južne Koreje

Otprilike 77 posto od 44 milijuna južnokorejskih glasača izašlo je na birališta kako bi izabrali vođu zemlje čiji globalni status raste

Yoon Suk Yeol

 Jung Yeon-je/AFP

Oporbeni kandidat Yoon Suk-yeol izabran je za predsjednika Južne Koreje na izborima u srijedu, a kandidat vladajuće stranke Lee Jae-myung priznao je poraz i čestitao protivniku.

Nakon više od 95 posto prebrojanih glasova, Lee je novinarima u sjedištu Demokratske stranke rano u četvrtak po lokalnom vremenu priznao da je izgubio izbore.

Neuobičajeno oštru predizbornu kampanju obilježili su skandali i klevete.

Otprilike 77 posto od 44 milijuna južnokorejskih glasača izašlo je na birališta kako bi izabrali vođu zemlje čiji globalni status raste.

Južnokorejski će se čelnik suočiti s izazovima od Sjeverne Koreje, preko pozicioniranja prema sve većem rivalstvu Kine i SAD-a, do rastućih nejednakosti i ogromnog rasta cijena nekretnina što je opteretilo četvrto po veličini azijsko gospodarstvo.

Glasači također žele da novi predsjednik iskorijeni korupciju i nastavi pregovore o obuzdavanju nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

Po izlaznoj anketi KBS-a i još dvije velike televizije Yoon je vodio s 48, 4 posto glasova, a prema anketi televizije JTBC Lee je vodio s 48, 4 posto glasova naspram Yoonovih 47, 7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:24