DRAMA U NIZOZEMSKOJ

Voda probila nasip, tisuće stanovnika u bijegu od poplave: ‘Ovo je zastrašujuće‘

U Valkenburgu, nedaleko belgijsko-njemačke granice, vodena bujica oštetila je brojne stambene i poslovne objekte u centru grada
Poplava u Nizozemskoj
 Vincent Jannink

Tisuće ljudi napustile su svoje domove u petak nakon što je, uslijed nezapamćenih oborina, popustio nasip na jugu Nizozemske.

Premijer Mark Rutte proglasio je stanje katastrofe u južnoj provinciji Limburg koja se nalazi između poplavama teško pogođenim područjima zapadne Njemačke i Belgije. Kako javlja Reuters, vlasti su tijekom poslijepodneva počele evakuirati stanovnike grada Venlo, a i stanovnicima obližnjih sela naloženo je da radi vlastite sigurnosti napuste svoje domove.

- Na brani se pojavio golemi otvor. Smjesta napustite svoje domove i otiđite na sigurnije mjesto - alarm je kojeg su interventne službe oglasile preko interneta. Stanovnicima je rečeno da ugase električnu energiju i plin.

image
Poplava u Nizozemskoj
Vincent Jannink/AFP

Reuters podsjeća kako je veći dio Nizozemske ispod razine mora, a od poplava ju štiti složeni, ali vrlo star, sustav brana i cementnih barijera. Vojska je naknadno uspjela učvrstiti branu pored Meersena, ali mjere evakuacije ostaju na snazi. Najveće napore vojnici su uložili u sanaciju braNe koja od poplava rijeke Meuse štiti obližnje selo Wessem.

image
Poplava u Nizozemskoj
Vincent Jannink

- Ovo je zastrašujuće. Nikada nisam vidio ovako visok vodostaj - kazao je Reutersu 69-godišnji stanovnik Ton Linssen.

image
Poplava u Nizozemskoj
Vincent Jannink

U Valkenburgu, nedaleko belgijsko-njemačke granice, vodena bujica oštetila je brojne stambene i poslovne objekte u centru grada, te uništila najmanje jedan most.

image
Poplava u Nizozemskoj
Sem Van Der Wal

Vodostaj rijeke Meuse i rijeke Rur rekordan je čak i u odnosu na velike poplave koje su ovaj kraj pogodile 1993. i 1995. godine, objavile su lokalne vlasti. Srećom, zasad nema prijavljenih žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:18