TERORIST IZA REŠETAKA

Vođa krajnje desne njemačke terorističke skupine osuđen na šest godina zatvora

‘Grupa S‘ bila je opsjednuta strahom da će Njemačku preuzeti izbjeglice te je planirala izazvati građanski rat napadima na džamije

Skup ekstremnih desničara u Njemačkoj; ilustracija

 Silvia Glodde/Zuma Press/Profimedia/Silvia Glodde/zuma Press/profimedia

Vođa krajnje desne njemačke terorističke skupine koja je navodno planirala nasilne napade na muslimane u nadi da će izazvati građanski rat osuđen je u četvrtak na šest godina zatvora na sudu u Stuttgartu.

Wernera S., kako ga zovu zbog njemačkih pravila o privatnosti optuženih za kaznena djela, sud je osudio za osnivanje terorističke organizacije.

Teroristička ćelija koju je vodio Werner S., nazvana "Grupa S", bila je opsjednuta strahom da će Njemačku preuzeti izbjeglice te je planirala izazvati građanski rat napadima na džamije i druge ciljeve, naveli su tužitelji.

Odvjetnik obrane pokušao je obraniti skupinu tvrdnjama da ona nikada nije namjeravala provesti u djelo svoje planove i rasističku retoriku, nazivajući ih "zbirkom slogana".

Protiv još deset navodnih članova ili pristaša "Grupe S", poznate pod tim nazivom kojim je slijedila prezime svog vođe, također su bile podignute optužbe. Neki su dobili zatvorske kazne, dok su drugi osuđeni uvjetno.

Jedan optuženik je oslobođen, dok je drugi iznenada preminuo tijekom dugotrajnog suđenja.

Suđenje se odvijalo pod strogim mjerama sigurnosti, a razvlačenju procesa pridonijeli su i pandemija koronavirusa i složenost dokaza protiv optuženih.

Slučaj se protegao na 170 dana sudskog postupka. Policija je prvi put uhitila osumnjičene u veljači 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:57