BRZO ODUSTALI

Vlasti u Bangladešu izdvojile dio plaže samo za žene, reakcije su žestoke: ‘Što je ovo, ‘Talibistan?‘‘

Odluka o podjeli plaže nastupila je također nakon što je vijest o grupnom silovanju žene uznemirila grad i državu.

Prizor s plaže.

 Afp/Afp/Profimedia

Vlasti u Bangladešu poništile su svoju odluku da otvore plažu samo za žene nakon što su se suočile s optužbama da "idu na ruku" tvrdokornim islamistima, prenosi BBC.

Naime, u četvrtak su vlasti u Cox's Bazaru otvorile 150 metara dug dio plaže za žene i djecu, ali nekoliko sati kasnije objavili su da odustaju od te ideje.

- Odluka o odvajanju plaže donesena je nakon zahtjeva nekih žena - potvrdili su dužnosnici.

- Žene su zatražile poseban dio na plaži za sebe, jer su se osjećale sramežljivo i nesigurno na mjestu s puno ljudi - rekao je Abu Sufian, visoki dužnosnik u Cox's Bazaru, za AFP.

Spomenuta odluka je izazvala buru na društvenim mrežama. Kritičari su optužili vladu da "ide na ruku" tvrdokornim islamistima, koji su nedavno održali masovne skupove tražeći rodnu segregaciju na radnim mjestima i u tvornicama.

Jedan od mnogih komentara opisao je segregaciju na plaži kao "Talibistan", aludirajući, očito, na talibane koji su u Afganistanu žene gotovo potpuno izgurali iz društvenog života i podredili muškarcima.

Cox's Bazar u Bangladešu je najduža prirodna morska plaža na svijetu i popularno turističko odredište u zemlji, a stotine tisuća posjećuju ovo područje tijekom prazničnih razdoblja, a turistički sektor je procvjetao posljednjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:33