ZAVRŠIO NA TJERALICI

Vlasnik ukrajinske bolnice ispričao se zbog izjave o kastriranju ruskih vojnika: ‘To su bile emocije...‘

Ruski istražni odbor je pokrenuo kazneni postupak, što znači da će se Druzenku, ako bude uhvaćen, suditi prema ruskim zakonima
 Screenshot/Twitter

Vlasnik mobilne bolnice u ratom zahvaćenom području u istočnoj Ukrajini rekao je u intervjuu na ukrajinskoj televiziji da je svojim liječnicima naredio da 'kastriraju' zarobljene ruske vojnike.

- Uvijek sam bio veliki humanist i govorio da ako je čovjek ranjen, on više nije neprijatelj nego pacijent. Ali sada sam dao vrlo stroge naredbe da se kastriraju svi zarobljeni ruski muškarci, jer su to žohari, a ne ljudi, kazao je Genadij Druzenko (49) za televizijski kanal Ukrajina-24 govoreći o zarobljenim ozlijeđenim ruskim vojnicima.

Nije poznato je li njegova navodna zapovijed bilo samo razmetanje riječima ili pak istinska naredba koja bi prekršila Ženevsku konvenciju.

Pravnik po struci, Druzenko je osnovao Prvu dobrovoljnu mobilnu bolnicu koja raspoređuje liječnike i medicinske sestre u zoni sukoba u blizini separatističkih republika u istočnoj Ukrajini, a u njegovoj mobilnoj bolnici je od 2014. godine radilo oko 500 liječnika.

- Rusi će ovdje umrijeti. Umrijeti u velikom broju. Oni koji dođu ovamo sjećat će se svoje noćne more na ukrajinskom tlu. Kao što Nijemci pamte Staljingrad, rekao je poznatom ruskom TV voditelju Jevgeniju Kiseljovu.

Ruski istražni odbor zbog njegovog je komentara pokrenuo kazneni postupak, što znači da će se Druzenku, ako bude uhvaćen, suditi prema ruskim zakonima.

Šef odbora Aleksander Bastrikin, bivši sveučilišni kolega Vladimira Putina, pokrenuo je kazneni postupak zbog njegovog zahtjeva za kastracijom koji je protivan zakonu.

'Voditelj projekta ukrajinske mobilne bolnice Genadij Druzenko pozvao je na nasilje nad zarobljenim vojnicima Oružanih snaga Rusije uživo na ukrajinskom TV kanalu. Ovu je uputu dao liječnicima mobilnih bolnica', stoji u izvješću istražnog odbora.

Druzenko bi zbog svoje izjave trebao završiti na ruskoj međunarodnoj tjeralici.

Genadij Druzenko se na Facebooku profilu kasnije ispričao zbog svojih izjava o kastraciji ruskih ranjenika.

- Pirogov - Prva mobilna volonterska bolnica, nikog ne kastrira ni neće. To su bile emocije, ispričavam se. Mi spašavamo živote. Točka.

Jutros je podijelio i novu objavu na kojoj je s pratiteljima podijelio da Rusi prijete njegovoj obitelji.

- Od jučer mi stižu stotine prijetnji pucnjavom. U redu je. Gadost ruskih zvijeri i njihovih podanika je drugo: pokušavaju zastrašiti moju ženu šaljući joj svakakve prljavštine svojim izopačenim sadističkim fantazijama. Ni ja ni Svitlana Druzenko se ne bojimo ovih zvijeri. Ako među njima postoji ijedan spreman izaći iz svog smrdljivog online podruma na sunčevu svjetlost, pozivam vas na muški razgovor. Naša baza je poznata.

Još jednom javno obećanjem: nećemo sterilizirati. Nemamo ni vremena ni želje da na to gubimo vrijeme. Razbit ćemo ih. Ne zatvorenike, nego brutalne gadove koji siluju moju zemlju. Ja nisam medicinski tehničar - zaštiti ću svoju porodicu na bilo koji način koji mi je dostupan. Bez oklijevanja i kajanja.

I za kraj je poručio

- Dobrodošli u pakao, Rusi!

Na službenoj web stranice Pirogova su poručili kako se Druzenko ispričava zbog svojih riječi, ali i istaknuli da su one bile rezultat prijetnji koje je dobivala njegova obitelj.

Prema objava na Facebooku Druzenko se prijetnji ne boji, a rekao je to i Jutarnjem listu.

- Rusi nemaju hrabrosti/muda ostvariti prijetnje - uvjeren je Druzenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:07