FARMACEUTSKI GIGANT

Vlasnici Plive uključuju se u proizvodnju cjepiva? Direktor Teve: ‘Spremni smo pomoći‘

‘Načelno smo spremni pomoći proizvodnjom određenih odobrenih cjepiva ili onih koja bi tek trebala biti odobrena‘
 Martin Bernetti/AFP

Izraelska farmaceutska tvrtka Teva Pharmaceuticals, vlasnica hrvatske Plive, razgovara s proizvođačima cjepiva protiv covida 19 o uključivanju u proizvodnju, izjavio je u srijedu izvršni direktor Kare Schulz.

Teva je kontaktirala proizvođače i oni su kontaktirali nas, izjavio je Schulz.

U najvećem proizvođaču generičkih lijekova u svijetu nisu željeli otkriti s kime su razgovarali.

"Točno je da razgovaramo s izvornim proizvođačima cjepiva. Ništa nije zaključeno", izjavio je direktor izraelske tvrtke koja je danas objavila poslovno izvješće za 2020. godinu.

"Načelno smo spremni pomoći proizvodnjom određenih odobrenih cjepiva ili onih koja bi tek trebala biti odobrena", rekao je, ne želeći ulaziti u detalje.

Vlade širom svijeta pokušavaju doći do cjepiva kako bi imunizirale građane od zaraze koronavirusom. Žurbu pojačava pojava novih sojeva virusa na koje pojedina cjepiva slabije djeluju, napominje Reuters.

Isporuke cjepiva ograničavaju proizvodni kapaciteti kompanija, uključujući američki Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech, ali i Modernu i AstraZenecu.

Kako bi se povećala opskrba, nekoliko farmaceutskih tvrtki, uključujući Novartis i Sanofi, pristalo je dijeliti proizvodnju s drugim proizvođačima.

Teva je partner Pfizeru u kampanji cijepljenja protiv covida 19 u Izraelu. Njezin logistički odjel SLE skrbi o svim cjepivima u podzemnom skladištu ispod izraelske glavne zračne luke. U njegovih trideset velikih zamrzivača stane pet milijuna doza cjepiva.

SLE pakira cjepiva u manje pakete od po 100 doza i isporučuje centrima za cijepljenje.

Teva ima 61 proizvodni pogon u zemljama širom svijeta, iako je izvršni direktor izjavio da 11 njih planiraju prodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:09