SAMO U JAPANU

Vlak zakasnio dvije minute, strojovođi odbili od plaće 4,6 kuna. Sud mu posthumno vratio novac: ‘Zaslužio je to‘

Strojovođa je u lipnju 2020. čekao prazan vlak na pogrešnom peronu zbog čega mu je poslodavac smanjio plaću

Ilustrativna fotografija

 Kaname Muto/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Sud u Japanu posthumno je vratio 45 centi (tri kune) strojovođi nakon što mu je isti taj novac oduzet od plaće jer je 2020. godine izazvao jednominutno kašnjenje u željezničkom prometu, piše portal Next Shark.

Strojovođa, koji je imao 50 godina i bio bolestan, preminuo je početkom ove godine. Okružni sud u Okayami sad je naložio tvrtki West Japan Railway Co. da isplati strojovođu, koji je u ožujku 2021. tražio 2,2 milijuna jena (oko 119.000 kuna) odštete za emocionalnu bol koju je pretrpio.

Naime, strojovođa je u lipnju 2020. čekao prazan vlak na pogrešnom peronu, što je uzrokovalo kašnjenje u prometu od dvije minute. West Japan Railway Co. tad je odbio otprilike 4,60 kuna od njegove plaće. Međutim, nakon što je slučaj istražio ured za inspekciju radnih standarda Okayame, tvrtka je prvotno kašnjenje ipak smanjila na samo jednu minutu i strojovođi od plaće oduzela tri kune.

Vozač je pokušao tužiti West Japan Railway Co. u ožujku 2021., no nije uspio.

Sudac Hisanori Okuno u utorak je presudio kako će strojovođa biti posthumno obeštećen nakon što je zaključio da je muškarac odmah prepoznao i ispravio svoju pogrešku.

- Ako zaposlenik provodi svoje radno vrijeme ispravljajući pogrešku počinjenu na poslu, on i dalje mora biti plaćen za pružene usluge - objasnio je sudac.

Tvrtka West Japan Railway Co. u ožujku je revidirala svoju politiku prema kojoj bi sve pogreške uzrokovane kašnjenjem vlaka predstavljale odbitak od plaće i računale se kao neiskorišteno vrijeme.

- Reviziju smo planirali i prije ove tužbe, a presudu prihvaćamo - priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:58