SMRTNA KAZNA

Vlada SAD-a pogubila prvu ženu nakon gotovo 70 godina, odvjetnica nije birala riječi nakon egzekucije

‘Večeras smo svjedočili žudnji za krvlju jedne propale administracije‘, rekla je Montgomeryčina odvjetnica, Kelley Henry
Lisa Montgomery
 Wyandotte County Sheriff

Lisa Montgomery iz Kansasa pogubljena je u srijedu, što je prvi put u gotovo sedam desetljeća da je američka vlada usmrtila žensku zatvorenicu, piše Guardian.

Posljednja žena pogubljena u Americi bila je Kelly Gissendaner, ali njoj je 2015. godine presudila savezna država Georgia...

Lisa Montgomery (52) proglašena je mrtvom u 1.31 ujutro nakon što je dobila smrtonosnu injekciju u saveznom zatvorskom kompleksu u Terre Hauteu u državi Indiana. Bila je 11. zatvorena osoba koja je ondje primila smrtonosnu injekciju od srpnja kada je Donald Trump, gorljivi pobornik smrtne kazne, nastavio savezna pogubljenja nakon 17 godina stanke.

'Večeras smo svjedočili žudnji za krvlju jedne propale administracije', rekla je Montgomeryčina odvjetnica, Kelley Henry. 'Svi koji su sudjelovali u smaknuću Lise Montgomery trebali bi osjećati sram.'

'Vlada nije prezala od ubijanja ove oštećene i zabludjele žene', rekla je Henry. 'Pogubljenje Lise Montgomery bilo je daleko od pravde.'

Do pogubljenja je došlo nakon višesatnih prepirki kad je Vrhovni sud utabao put tom činu. Montgomery je bila prva od posljednja tri savezna zatvorenika koji bi trebali umrijeti prije inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena, koji bi trebao prekinuti savezna pogubljenja.

Federalni sudac okruga Columbia presudom donesenom u utorak zaustavio je pogubljenja Coreyja Johnsona i Dustina Higgsa zakazana za ovaj tjedan. Johnson, osuđen za ubojstvo sedam osoba povezanih s njegovom trgovinom drogom u Virginiji, i Higgs, osuđen za naručivanje ubojstava triju žena u Marylandu, obojica su prošlog mjeseca bili pozitivni na Covid-19.

Montgomery je 2004. ubila 23-godišnju Bobbie Jo Stinnett u gradu Skidmoreu na sjeverozapadu Missourija. Užetom je zadavila Stinnettu, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, a zatim je kuhinjskim nožem izrezala djevojčicu iz njene maternice. Montgomery je uzela dijete sa sobom i pokušala je djevojčicu predstaviti kao svoju.

Žalbeni sud odobrio je Lisi Montgomery odgodu izvršenja kazne u utorak, nedugo nakon što je drugi žalbeni sud ukinuo presudu suca iz Indiane koji je utvrdio da je vjerojatno mentalno bolesna i da nije mogla shvatiti da će biti ubijena. No, obje su žalbe povučene, što je omogućilo da se obavi pogubljenje jedine žene iz saveznog zatvora.

Jedna od Montgomeryčinih odvjetnica, Kelley Henry, rekla je u utorak ujutro za Associated Press da je njezina klijentica stigla u objekt Terre Haute kasno u ponedjeljak navečer iz teksaškog zatvora i da je, budući da nije bilo objekata za zatvorenice, držana u ćeliji u samoj zgradi komore za pogubljenja. 'Ne vjerujem da ona uopće ima bilo kakvog racionalnog poimanja onoga što se događa', rekla je Henry.

Montgomeryčin pravni tim kaže da je kao dijete pretrpjela 'seksualno mučenje', uključujući grupna silovanja, što ju je trajno obilježilo i pojačalo probleme mentalnog zdravlja koji su postojali u njezinoj obitelji.

Na suđenju su tužitelji optužili Montgomery za lažiranje mentalne bolesti, napominjući da je njezino ubojstvo Stinnette bilo unaprijed smišljeno i da je uključivalo precizno planiranje, uključujući istraživanje na internetu o tome kako izvesti carski rez.

Henry je odbacila tu ideju, pozivajući se na opsežna ispitivanja i preglede mozga koji podržavaju dijagnozu mentalnih bolesti. 'Ne možete lažirati snimke koje pokazuju oštećenje mozga', rekla je.

Henry je rekla da pitanje u srži pravnih argumenata nije u tome je li znala da je ubojstvo iz 2004. pogrešno već u tome shvaća li u potpunosti zašto bi trebala biti pogubljena sada.

U svojoj presudi, američki okružni sudac James Patrick Hanlon u Terre Hauteu citirao je stručnjake koji su tvrdili da Montgomery pati od depresije, graničnog poremećaja ličnosti i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Montgomery je, napisao je sudac, također patila u vrijeme ubojstva od izuzetno rijetkog stanja nazvanog 'pseudocyesis' u kojem lažno uvjerenje žene da je trudna izaziva hormonalne i fizičke promjene kao da je doista trudna.

Montgomery također doživljava halucinacije, vjerujući da je Bog razgovarao s njom kroz zagonetke, rekao je sudac pozivajući se na stručnjake.

'Zapisnik načinjen pred sudom sadrži obilje dokaza da je trenutno mentalno stanje gospođe Montgomery toliko odvojeno od stvarnosti da ne može racionalno razumjeti vladine razloge za svoje pogubljenje', rekao je sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:08