DEKRIMINALIZACIJA BILJKE

Vjetar u leđa turizmu: Na Tajlandu niču kanabis kafići

U lipnju je cijela biljka kanabisa dekriminalizirana, što je dovelo do rasta njegove rekreativne uporabe

Prodaja kanabisa u Bangkoku, ilustracija

 Matt Hunt/Zuma Press/Profimedia/Matt Hunt/Zuma Press/Profimedia

Tajland je u lipnju dekriminalizirao upotrebu kanabisa te su u Bangkoku, koji vrvi turistima, počeli nicati mali kanabis kafići.

Takvi lokali pojavili su se diljem glavnog grada otkako je Tajland u lipnju dekriminalizirao kanabis, nekoliko tjedana nakon što je ukinuo covid ograničenja za strane posjetitelje.

Broj stranih turista smanjio se na dva milijuna u prvoj polovini ove godine, s gotovo 40 milijuna u 2019., a vlasnik kanaibs kafića "RG420" Ong-ard Panyachatiraksa i drugi sličnih razmišljanja, vide svoje kafiće kao glavi poticaj oživljavanju turističke industrije koja je donosila oko 12 posto bruto domaćeg proizvoda prije pandemije.

Panyachartiraksa kaže da stotine posjetitelja svakodnevno dolaze u kafić, a planira otvoriti i drugi.

"Europljani, Japanci, Amerikanci – svi traže tajlandsku sativu. Kanabis i turizam su povezani", rekao je Ong-ard.

Ipak, ne slažu se svi.

Tajland je 2018. godine postao prva zemlja jugoistočne Azije koja je legalizirala marihuanu za medicinsku upotrebu. U lipnju je cijela biljka kanabisa dekriminalizirana.

To je dovelo do rasta njegove rekreativne uporabe, a to je vlada pokušala obeshrabriti prvenstveno zbog brige o negativnim učincima na zdravlje i produktivnost, često povezanih s nekontroliranom upotrebom droge.

Parlamentarni odbori raspravljaju o prijedlogu zakona za reguliranje upotrebe kanabisa za koji se očekuje da će biti dovršen u rujnu i mogao bi utjecati na kafiće s kanabisom.

Poduzetnica koja se bavi medicinskim kanabisom i jedna od savjetnica odbora Akira Wongwan očekuje da će se odluke o rekreativnoj upotrebi donositi na razini lokalnih vlasti.

U međuvremenu, u prepunoj pušačkoj sobi kafića RG420 čije je ime referenca na Rag Gan, tajlandski izraz koji znači "volite jedni druge", Britanac Malik Khan upravo je završio s motanjem jointa.

"Ova zemlja je prekrasna i ovdje ima toliko toga za napraviti. A kanabis jako lijepo pridonosi sceni", rekao je 26-godišnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:43