TEŠKE OPTUŽBE

Više od 500 zaposlenika u pismu se obrušilo na kompaniju nakon smjene tvorca ChatGPT-a: ‘Niste sposobni nadzirati OpenAI‘

Optužili su upravni odbor OpenAI-ja da je loše postupio u slučaju otpuštanja Altmana

Sam Altman i Mira Murati

 Patrick T. Fallon/Afp

Stotine zaposlenika OpenAI-ja pozvali su na ostavku uprave tvrtke ChatGPT i prijete da će i sami napustiti kompaniju nakon burnog vikenda koji je započeo iznenadnim smjenjivanjem izvršnog direktora Sama Altmana, koji je na kraju završio u - Microsoftu.

U pismu do kojeg je u posjed došao CNN, više od 500 zaposlenika optužilo je upravni odbor OpenAI-ja da je loše postupio u slučaju otpuštanja Altmana, da nije pružio dovoljno dokaza za tvrdnje da Altman nije bio iskren s odborom i da je pregovori nisu bili ozbiljni.

“Vaši postupci su pokazali da niste sposobni nadzirati OpenAI”, napisali su zaposlenici. "Ne možemo raditi za ljude ili s ljudima koji nemaju kompetencije, valjane prosudbe za našu misiju i zaposlenike niti mogu brinuti o tome."

Zaposlenici su također upozorili da će "uskoro" slijediti Altmana u Microsoft osim ako upravni odbor ne podnese ostavku i ne vrati Altmana i Grega Brockmana, bivšeg predsjednika OpenAI-ja kojeg je također odbor smijenio u petak.

Među potpisnicima je Mira Murati, koju je nedavno u petak upravni odbor imenovao Altmanovom privremenom nasljednicom, kao i Ilya Sutskever, suosnivač OpenAI-ja, glavni znanstvenik i član uprave za kojeg se govorilo da je odigrao ulogu u smjeni Altmana. Promocija Albanke Murati u međuvremenu je stopirana, pa je umjesto nje imenovan novi privremeni izvršni direktor Emmett Shear, 40-godišnji suosnivač livestreaming tvrtke Twitch.

U ponedjeljak, kada se pojavila vijest o pismu, Sutskever je objavio ispriku na X-u kojoj je priznao svoj doprinos krizi na vrhu, koja se, činilo se, vrti oko napetosti između Altmana i odbora oko tempa i opsega razvoja umjetne inteligencije.

image

Sam Altman

Olivier Douliery/Afp

"Duboko žalim zbog svog sudjelovanja u radnjama odbora", rekao je. “Nikad nisam namjeravao naštetiti OpenAI-ju. Volim sve što smo zajedno izgradili i učinit ću sve što mogu da ponovno ujedinim tvrtku.”

U pismu se ističu unutarnje podjele u OpenAI-ju koje su izbile u javnost nakon otpuštanja Altmana i govori o sudbini tri člana uprave OpenAI-ja koji nisu zaposlenici.

Taj popis uključuje izvršnog direktora Quore Adama D’Angela, poduzetnicu Tashu McCauley i Helen Toner, direktoricu strateških i temeljnih stipendija za istraživanje u Centru za sigurnost i nove tehnologije Sveučilišta Georgetown.

Dok su pokušavali riješiti posljedice Altmanova otpuštanja, navodi se u pismu, članovi odbora su “obavijestili rukovodeći tim da bi dopuštanje uništenja tvrtke ‘bilo u skladu s misijom‘” OpenAI-ja, koja je “osigurati da umjetna inteligencija koristi cijelom čovječanstvu.”

"Microsoft nas je uvjerio da postoje radna mjesta za sve zaposlenike OpenAI-ja", dodaje se u pismu.

Nakon što je Sutskever objavio svoju poruku X-u, Altman ju je također podijelio. Dodao je kratki komentar koji se sastoji od tri emojija srca.

OpenAI šokirao je svijet brzopoteznom smjenom suosnivača Sama Altmana s pozicije izvršnog direktora. Altman je za mnoge bio ‘lice‘ ChatGPT bota, a šturo obrazloženje potaknulo je nagađanja da je kompaniju ponovo podijelio profit.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren, napominje BBC.

Kompanija se u listopadu približila vrijednosti od 80 milijardi dolara, što znači da problem nije u novcu.

Možda je problem u tehnologiji, nagađa BBC, navodeći da je Altman prije nekoliko dana napisao da se ChatGPT teško nosi s „valovima potražnje” i da mora napraviti stanku u registraciji pretplatnika na najvišu razinu usluga.

"No, je li to bilo dovoljno da Altman dobije otkaz?", pita BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:52