PRAVA ODISEJA

Više od 5.000 ljudi blokirano na superluksuznom kruzeru: ‘Nema puno zaraženih, ali ne možete u luku‘

Luke Curacao i Aruba kruzeru su zabranile uplovljavanje zbog 55 zaraženih osoba od njih nekoliko tisuća na brodu

Kruzer Odyssey of the Seas

 Danil Shamkin/AFP

Pandemija covida-19 pretvorila je superluksuzno krstarenje kruzerom Odyssey of the Seas tvrtke Royal Caribbean u pravu odiseju, budući da su brodu dva karipska otoka zabranila ulazak u luke, nakon što je prije nekoliko dana ustanovljeno da je 55 osoba na brodu pozitivno na zarazu koronavirusom.

Najnoviji kruzer tvrtke, koji je 18. prosinca krenuo s Floride na osmodnevno putovanje Karibima, nakratko se vratio u luku u nedjelju. Tamo su putnik sa simptomima covida i njegovi bliski kontakti napustili brod. Međutim, pred putnicima i posadom su bile nove nepredviđene promjene ruta, prenosi RT.

U utorak je glasnogovornik Royal Caribbeana rekao za USA Today da su tijekom rutinskog tjednog testiranja neki potpuno cijepljeni članovi posade bili pozitivni.

"Bliski kontakti su brzo identificirani i svi su odmah otišli u karantenu", rekao je Lyan Sierra-Caro, dodajući da je ukupno 55 osoba zaraženo koronavirusom.

Mala brojka, veliki oprez

Unatoč tome što se radi o relativno maloj brojci, s obzirom na to da se na brodu nalaze 3.587 putnika i 1.599 članova posade, izbijanje zaraze rezultiralo je time da su luke Curacao i Aruba, gdje je brod planirao pristati, brodu zabranile uplovljavanje.

"Odluka je donesena zajedno s otočnim vlastima i zbog velikog opreza s obzirom na trenutačni trend slučajeva u tim zajednicama i pozitivne slučajeve covida-19 na brodu... što je 1,1 posto od ukupnog broja osoba na brodu", naveo je Sierra-Caro u priopćenju.

Promijenjen je i raspored korištenja i organiziranja zabavnih sadržaja na kruzeru, potvrdio je Royal Carribbean, dok je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pokrenuo istragu.

Na početku pandemije, kruzeri su često bili žarišta izbijanja i širenja zaraze, a mnogima od njih je bio zabranjen ulazak u luke diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:35