KAKO BJEŽE BOGATI

Vile, kuće na plažama, hoteli s 5 zvjezdica: Država im propala, narod doslovce gladuje, a oni rasipaju otete milijarde

Predsjednika Ganija su strani dužnosnici optužili da je uzeo državni novac kada je pobjegao iz predsjedničke palače

Hamdullah Mohib, bivši predsjednikov savjetnik za sigurnost (gore lijevo) Eklil Hakimi, bivši ministar financija (gore desno), The Palm u Dubaiju (dolje lijevo), Laguna Nigel u Kaliforniji (dolje desno)

 Afp/

Neki visoki afganistanski dužnosnici i njihove obitelji potrošili su milijune kako bi kupili skupe nekretnine u SAD-u i drugim zemljama u posljednjim godinama rata, a koje su im postale luksuzna utočišta kada su pobjegli od eskalacije nasilja u Afganistanu.

Sudeći prema javnim dokumentima, intervjuima i drugim zapisima koje je analizirao Wall Street Journala, neki dužnosnici koji su imali dobre poslove tijekom mandata bivšeg afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, sada žive u vilama duž kalifornijske obale. Osim toga, skupine bivših dužnosnika i zakonodavaca žive u velikim europskim gradovima, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskoj, pokazuju zapisi i intervjui.

WSJ je pokušao utvrditi gdje se nalaze deseci dužnosnika Ganijeve vlade, utjecajne osobe iz njegovog uskog kruga i ključni političari uključeni u pitanja sigurnosti i vanjske politike. Utvrđeno je da se većina njih preselila u inozemstvo, često u zemlje u kojima su ograničeni javno dostupni podaci o imovini i poduzećima.

Njihovo iskustvo posve je suprotno od iskustva velikog broja Afganistanaca koji se muče s plaćanjem stanarine u Americi i raštrkani su diljem svijeta u kampovima i prenapučenim stanovima.

Neki bivši vladini dužnosnici imali su strano državljanstvo i imovinu zbog čega je preseljenje u njihove kuće izvan Afganistana bilo puno lakše, dok su drugi ulagali u nove nekretnine i preselili svoje obitelji u inozemstvo dok su talibani preuzimali zemlju. Mnogi bivši afganistanski dužnosnici rekli su da su otišli jer su se bojali odmazde talibana. Ipak, nekolicina visokih dužnosnika koji su ostali, uključujući bivšeg predsjednika Hamida Karzaija, uglavnom su pušteni na miru.

Ganija su strani dužnosnici optužili da je uzeo državni novac kada je u jednu nedjelju ujutro, sredinom kolovoza prošle godine, pobjegao iz predsjedničke palače i dopustio talibanima da zauzmu Kabul bez otpora. Gani je porekao te navode.

'Izvješća pokazuju da je predsjednik Gani, kada je pobjegao iz Afganistana, imao sa sobom toliko opljačkanog novca da nije sav mogao stati u njegov helikopter te je bio prisiljen ostaviti novac na cesti', napisali su republikanski zastupnici James Comer i Glenn Grothman u pismu državnom tajniku Antonyju Blinkenu tražeći odgovore.

Američki specijalni glavni inspektor za obnovu Afganistana razmatra te tvrdnje. U prošlotjednom izvješću navedeno je da su deseci milijuna vjerojatno odneseni iz predsjedničke palače i Nacionalne uprave za sigurnost. Iako se ne zna što se dogodilo s novcem, nije vjerojatno da je mnogo gotovine dospjelo u helikoptere zbog ograničenog prostora i težine.

Gani se u početku sa svojom suprugom smjestio u apartman u hotelu St. Regis s pet zvjezdica u Abu Dhabiju, gdje je mjesecima boravio, dok je njegova supruga birala privatnu vilu za njihov stalni boravak koju su osigurali Emirati, navodi njihov suradnik. Glasnogovornik Ujedinjenih Arapskih Emmirata (UAE) rekao je da su Gani i njegova obitelj prihvaćeni iz humanitarnih razloga, zajedno s drugim Afganistancima koji su pobjegli iz zemlje.

Američka javna evidencija nudi uvid u živote nekih bivših afganistanskih dužnosnika u Americi. Među njima je Hamdullah Mohib, najbliži suradnik svrgnutog predsjednika i savjetnik za nacionalnu sigurnost. Mohib je pobjegao iz Afganistana zajedno s predsjednikom.

Mohib je dugo bio blisko vezan s SAD-om. Njegova supruga je Amerikanka. On je tijekom svog mandata zadržao britansko državljanstvo, rekao je u intervjuu. Zabrinut za sigurnost i zdravlje svoje trudne supruge, Mohib je rekao da je preselio svoju obitelj u hotel Shangri-La u Abu Dhabiju, koji su platili UAE prije pada Kabula. UAE kažu da su osigurali taj smještaj iz humanitarnih razloga.

Obitelj se kasnije preselila u kuću s četiri spavaće sobe na Floridi, u atraktivnom zaljevu okruženom palmama, pokazuju javni podaci te potvrđuje i sâm Mohib. Kuća je u vlasništvu njegove svekrve. Njegova supruga posjeduje malu nekretninu za iznajmljivanje na sjeveroistoku Washingtona, prema javnoj evidenciji, što je potvrdio Mohib. Dodao je da on sâm ne posjeduje imovinu pod svojim imenom nigdje u svijetu.

'Od pada Kabula kruže mnoge glasine. Uznemiren sam zbog toga', rekao je Mohib u intervjuu iz UAE, gdje su mu, kako kaže, omogućili korištenje vile i tijekom njegovih ranijih putovanja u tu zemlju. 'Financijski sam se žrtvovao da bih radio za vladu.'

Podaci o imovini i poduzećima u SAD-u pokazuju da je Eklil Hakimi, predsjednikov dugogodišnji saveznik i ministar financija, kupio najmanje deset nekretnina u Kaliforniji u vrijeme dok je Hakimi bio na vlasti i nakon odlaska 2018. godine.

image

Laguna Nigel u Kaliforniji

Robyn Beck/Afp

Nakon povlačenja Amerikanaca, Hakimi i njegova supruga Sultana Hakimi prenijeli su osam od tih nekretnina na tvrtku pod nazivom Zala Group, koja je u vlasništvu njegove supruge te se nalazi na adresi Laguna Niguel.

Prema evidenciji imovine u Kaliforniji, njihova imovina uključuje kuću s pet spavaćih soba i bazen, u luksuznoj četvrti Laguna Niguel nedaleko plaže. Prema podacima tvrtke za nekretnine Zillow, vrijedi 2,5 milijuna dolara. Ukupno, njihovih 10 nekretnina vrijedi više od 10 milijuna dolara. Posljednja akvizicija para, obavljena početkom ove godine, bio je stan na plaži South Cove u novoj zgradi u Kaliforniji, vrijedan 1,1 milijun dolara, prema evidenciji imovine okruga Orange.

Hakimi nije odgovorio na zahtjeve za komentarom. Žena koja je otvorila vrata njegove rezidencije u Laguni Niguel rekla je da on nije kod kuće i odbila je bilo što reći.

Posljednji ministar financija Afganistana, Khalid Payenda, posjeduje dvije nekretnine u blizini Washingtona, od kojih je jedna kupljena gotovinom, rekao je Payenda. Tvrtka Zillow pokazuje da vrijede više od milijun dolara.

'Imati kuću za iznajmljivanje koja ima hipoteku, ne znači nužno da nećete imati problem s protokom novca', rekao je za Journal, dodajući da je privremeno radio kao vozač Ubera kako bi konsolidirao svoje financije po dolasku u SAD.

Bivši ministar vanjskih poslova Afganistana, Hanif Atmar, rekao je za Journal da je pokušao odgovoriti predsjednika od bijega nakon što je Gani zatražio svoju putovnicu, upozorivši ga da će to dovesti do kolapsa vlade.

Atmar je rekao da je bio šokiran kad je idućeg dana stigao u palaču s predsjednikovim putovnicama i otkrio da je Gani već otišao. Pozvao je turskog ministra vanjskih poslova da mu pomogne napustiti zemlju. Turska je prevezla nekoliko visokih dužnosnika vlade i članova njihovih obitelji iz zemlje, a Atmar je rekao da su se zatim uputili prema posjedima izvan Afganistana. Tursko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Bivši potpredsjednik Afganistana, Abdul Rashid Dostum, možda je najviši bivši dužnosnik zemlje koji je sada u Turskoj. Lokalni novinar je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se vidi kako Dostum prima gosta u svojoj rezidenciji u skupoj zatvorenoj zajednici Oran u Ankari. Nije se moglo utvrditi kada je Dostum kupio kuću, a njegov glasnogovornik odbio je komentirati.

Baza podataka o imovini u Dubaiju koju je pregledao Journal sadrži podatke za nekoliko visokih bivših afganistanskih dužnosnika.

To uključuje ministra gospodarstva u Ganijevoj vladi, Mustafu Mastoora, koji posjeduje stan u zgradi u Dubai Marini. Mastoor je rekao da je stan kupio prije nego što je postao ministar te da je nekoliko mjeseci prije pada Afganistana preselio u stan u Istanbulu.

'Ništa ne skrivam i to je bila jedina nekretnina koju sam imao u Dubaiju', napisao je Mastoor u e-mailu.

U Dubaiju je i bivši moćni guverner pokrajine Balkh, Atta Mohammad Noor, koji se preselio u vlastiti stan koji je smješten u skupom dijelu Dubaija poznatom kao 'Palma' - skupini umjetnih otoka u obliku palme. Attin glasnogovornik je rekao da je to jedina imovina koju bivši guverner posjeduje izvan Afganistana.

image

The Palm u Dubaiju

Air Pano/Only France Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:23