NESTALI MILIJUNI

VIDEO: UKRADENA NAJSKUPLJA BOCA VOTKE NA SVIJETU Izrađena je od dragulja, a 'gostovala' je i u seriji 'Kuća od karata', lopova snimile nadzorne kamere

 
 Dartz Motors/Profimedia, Ferrari / Sreenshot YouTube

Danska policija istražuje krađu boce votke za koju se smatra da je najskuplja na svijetu. Cijena joj je 960.000 eura (više od 7 milijuna kuna).

Sama boca izrađena je od zlata i srebra s čepom optočenim dijamantima, a u danskom kafiću Cafe 33 u Kopenhagenu bila je samo na posudbi za potrebe svojevrsne izložbe. Vlasnik kafića Brian Ingberg rekao je da je boca čak ‘gostovala’ u epizodi popularne serije ‘Kuća od karata’, piše BBC. Ovo je jedini primjerak ovako skupe boce, a prethodno je bila izložena u Muzeju votke u Rigi u Latviji.

Snimka nadzorne kamere prikazuje lopova kako u utorak rano ujutro svjetiljkom prvo traži bocu, a onda je uzima i odmah bježi. Lice je sakrio šiltericom i maramom pa se njegov identitet još istražuje. Policija je još rekla da nije posve jasno je li lopov provalio ili je imao ključ.

Ingberg je rekao da je bocu posudio od tvrtke Dartz Motor Company iz Latvije. Votku je proizveo ruski proizvođač luksuznih automobila Russo-Baltique povodom stotog rođendana kompanije. Prednji dio boce ukrašen je kožom i ima repliku ukrasne rešetke hladnjaka karakterističnu za Russo-Balt automobile, inače jednog od prvih proizvođača automobila u Rusiji.

Ferrari Press Agency
Ref 4938
Vodka 1
07/11/2012
See Ferrari text
Picture must crdit Dartz Motors
The ultimate vodka, made to a special 100 year old recipe is going back on the market for the firs time in a century Đin a gold bottle with a Ű100,000 Euros price tag / Ł80,000 GBP / 7,000 USD.
Three kilos of gold-plated silver will be used for each bottle of RussoBaltique Vodka , Off Road Edition, which is blended with freshly gathered Alpine snow.
The vodka was born in the winter of 1912 by the manufacturer of the late Russo-Baltique motor car company
.
Three bottles were kept in a holder next to the passengerŐs door of a Russo-Baltique C24-55 for the1912 Monaco rally for the drivers to celebrate the finish of the arduous race and to help keep warm driving an open top car in temperatures as low as minus 30 degrees.
In 2009, a surviving bottle of the original three  was offered to Prince Albert of Monaco at the Top Marques luxury car show at the Grimaldi Forum in Monaco.
This new version comes in a stunning decanter set in gold that recreates the radiator guard from the early  Russo-Baltique cars. 
And it is no ordinary gold.  The precious metal comes from gold coins minted between 1908 and 1912.
The flask stopper is capped with  white and yellow gold diamond-encrusted replica of the Russian Imperial Eagle. 
The 1.7 litre bottle inside the flask is crafted with 30 cm thick bulletproof glass. 
It is being created and sold by Latvian owned luxury armoured car company Dartz.
OPS: A gold-plated silver bottle of RussoBaltique Vodka , Off Road Edition, Image: 145377927, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari
Dartz Motors / Profimedia, Ferrari
Najskuplja votka na svijetu

Čep ima oblik carskog orla i optočen je dijamantima. Ingberg je ispričao da je boca dospjela u seriju ‘Kuća od karata’ gdje je ‘glumila’ poklon ruskog predsjednika američkom. Osnivač tvrtke Dartz, u čijem se vlasništvu boca sad nalazi, Leonard Jankelovič, rekao je za BBC da se nada da će uskoro dobiti svoju bocu natrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:01