ZASMETALO IH MANEVRIRANJE

VIDEO: RUSKI BORBENI AVION PRESREO AMERIČKI IZVIĐAČKI ZRAKOPLOV IZNAD MEDITERANA 'Sat vremena nam je bio 'na krilu', to je vrlo neprofesionalno'

 
Su-35S blizu američkog aviona
 Jonathan Nelson/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Američka mornarica izvijestila je da su po treći puta u dva mjeseca ruski piloti na neprofesionalan i nesiguran način presreli njihov P-8A patrolno-izviđački zrakoplov.

Prema navodima američke mornarice, njihov zrakoplov letio je 26. svibnja iznad istočnog Sredozemnog mora te ga je presreo ruski Suhoj 35 zrakoplov, a samo presretanje trajalo je više od 65 minuta, piše The Aviationist.

- Presretanje je bilo neprofesionalno i nesigurno jer je ruski pilot tijekom manevriranja bio preblizu krilima P-8A zrakoplova, te je pritom ograničio zrakoplovu P-8A sigurno manevriranje - navodi se u priopćenju američke mornarica.

Navode kako akcija ruskog pilota nije bila u skladu s međunarodnim pravilima te da je sigurnost zrakoplova i pilota dovedena u pitanje.

- Očekujemo da djeluju u skladu s međunarodnim standardima koji su postavljeni radi osiguranja i sprečavanja incidenata, što uključuje Sporazum iz 1972. za sprečavanje incidenata na otvorenom i vanjskom području (INCSEA) - poručili su iz mornarice.

May 26, 2020, Mediterranean Sea, United States: Two Russian Su-35 Flanker-E fighter aircraft shadow at an unsafe distance, a U.S. Navy P-8A Poseidon patrol aircraft assigned to 6th Fleet May 26, 2020 over the Mediterranean Sea. May 26, 2020. The Russian intercept lasted 64 minutes and created an unsafe flight environment., Image: 522948748, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jonathan Nelson/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia
Jonathan Nelson/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia
Su-35S blizu američkog aviona

Ovaj incident je uslijedio nakon prvog incidenta od 15. travnja 2020. na istom području, kada je ruski Suhoj 35 letio manje od osam metara udaljen američkog P-8A.

YouTube / Screenshot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:32