GREŠKA U DIZAJNU

Video pokazuje kako na bojištu izgleda stara boljka ruskih tenkova: ‘Samo je eksplodirao‘

Riječ je o problemu koji je već nekoliko desetljeća poznat ruskoj vojsci, ali i njihovim suparnicima

Eksplozija ruskog tenka

 Screenshot/Twitter

Ruski tenk gori usred polja u Ukrajini nakon što je pogođen neprijateljskom vatrom. Nekoliko sekundi kasnije, bez da su dodatni projektili pogodili tenk, vidimo kako oklopnjak eksplodira. Budući da ne vidimo ništa što ukazuje kako je drugi put pogođen, može se zaključiti da je detonaciju uzrokovalo nešto u samom tenku, piše portal 19fortyfive.

Video na kome možemo vidjeti opisano podijeljen je na nekoliko Telegram računa, a zatim ponovno objavljen na Twitteru, te je ubrzo postao viralan. O čemu se onda radi? Zašto je tenk eksplodirao?

“Vozilo je drugi puta eksplodiralo zato što je streljivo unutar vozila detoniralo” objasnio je istraživač ratnih sukoba Arslon Xudosi, koji koristi Twitter za objavljivanje komentara i informacija o gubicima ruskih vozila u sukobu u Ukrajini 2022. Dodaje i da je video snimljen negdje u južnoj ili istočnoj Ukrajini.

Nije ovo bilo prvi put da se tako nešto događa ruskim vozilima. Kako objašnjava Xudosi, riječ je o fenomenu poznatom kao "jack-in-the-box", staroj boljki ruskih tenkova.

"Jack-in-the-box"

Premda je teško sa sigurnošću procijeniti, na gore spomenutoj snimci vjerojatno je model T-72B3, modernizirana verzija ruskog tenka T-72B iz sovjetske ere, koji ima istu grešku u dizajnu kao i stariji tenkovi. Ista greška u dizajnu također je postojala i kod ruskih tenkova T-80 i T-90 i prvenstveno je rezultat problematičnog dizajna za spremanje streljiva. Odjeljak za streljivo nalazi se u neposrednoj blizini same posade, što olakšava punjenje municije dok se istovremeno upravlja vozilom. No isto tako minimalna udaljenost spremnika streljiva od posade znači i da će oni vjerojatno biti ubijeni ako je odjeljak za streljivo pogođen.

image

Ruski tenk T-72B3

Donat Sorokin/Tass/Profimedia/Donat Sorokin/Tass/Profimedia

Riječ je o problemu koji je već nekoliko desetljeća poznat ruskoj vojsci, ali i njihovim suparnicima. Greška u dizajnu prvi put je primijećena tijekom Zaljevskih ratova 1991. i 2003. kada su irački tenkovi T-72 eksplodirali radi detonacije vlastitog streljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:58