ANALIZA Ž. TRKANJECA

VIDEO ‘Ovo će izazvati dubinske promjene, ali najveći problem je to što gotovo nije ni spomenuo Ukrajinu‘

Putin više ne spominje Ukrajinu, već su mu glavni protivnici u ovom trenutku Zapad i NATO

Željko Trkanjec

 Jutarnji List, Profimedia/

Ruski predsjednik proglasio je jutros u televizijskom obraćanju naciji djelomičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah i poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s "nuklearnim ucjenama" odgovoriti svom snagom svoga arsenala.

"Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude - to nije blef", zaprijetio je.

Kazao je kako mu je cilj "osloboditi" istočnoukrajinsku regiju Donbas i da se većina ljudi u toj regiji ne želi vratiti "pod jaram" Ukrajine.

Najvažniji Putinov govor od početka invazije na Ukrajinu analizirao je vanjskopolitički novinar Jutarnjeg lista Željko Trkanjec kazavši kako je obraćanje ruskog predsjednika izuzetno ozbiljno.

"Pokazuje da se ruski predsjednik našao u neugodnom škripcu. Morao je birati između samo dvije opcije - jedna je bila da prizna poraz, a druga da pretvori ‘specijalnu vojnu operaciju‘ u ‘rat‘. Sada je to stvarno rat - poručuje Trkanjec pa objašnjava što znači najava mobilizacije za 300.000 ljudi.

"Vojna operacija koja je dosad živjela tamo negdje daleko od Moskve i Sankt Petersburga, dolazi i u te gradove. Krenut će pozivi već danas i to će imati dubinske posljedice unutar Rusije i na ratištu u Ukrajini."

Trkanjec napominje kako je dodatni problem u cijeloj priči to što Putin više ne spominje Ukrajinu, već su mu glavni protivnici u ovom trenutku Zapad i NATO. Naglašava i kako nikad nije bilo prijetnji nuklearnim napadom od strane NATO-a što Putin ističe kao izliku za novu prijetnju i odgovor oružjem za masovno uništenje.

"Činjenica je da ima najveći nuklearni arsenal na svijetu i da ga može upotrijebiti. Činjenica je da je racionalnost nestala iz Kremlja. To je ono što nas mora najviše brinuti", ističe Trkanjec i zaključuje kako izbora zapravo nema.

"Zapad mora ostati uz Ukrajinu jer tu se vodi borba protiv ruskog imperijalizma. Kad bi pao Kijev, idući su Baltik, Poljska... Ide se prema Atlantiku. To je nešto što se ne smije dozvoliti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:05