RASPRAVA U KANADI

Video modnog lanca izazvao buru: Asistirano (samo)ubojstvo - demonski čin ili slobodna volja pojedinca?

Dio eksperata u Kanadi zabrinut je jer rast udjela medicinski potpomognutih smrti (3,3 posto) prati snažan rast udjela depresivnih
 Screenshot/YouTube

"Medicinska pomoć kod umiranja" ili na engleskom jeziku "medical assistance in dying (MAiD)" uzima zamah u Kanadi te izaziva sve intrigantnije rasprave na društvenim mrežama. Prema pisanju kanadskih medija, oko 2,5 posto svih smrti u Kanadi u 2020. moglo se pripisati MAiD programu, a lani je taj broj dosegao vrlo visokih 3,3 posto.

Zadnju od rasprava o pomoći kod umiranja izazvao je video poznatog kanadskog modnog maloprodajnog lanca La Maison Simons (poznatiji samo kao Simons). Taj stari modni brend ima korijenje koje seže još u 1840., sjedište mu je u Quebecu, ima značajni globalni doseg biznisa, a njihov video "All Is Beauty" govori o neizlječivo bolesnoj ženi koja se prijavila za medicinski potpomognutu eutanaziju. Video je baziran na smirujućim vizualima kao što su oceani ili lanterne u obliku kitova koje prati "mekana" glazba. Bolesna žena imenom Jennyfer u tom videu poručuje: "Umiranje u bolnici nije ono što je prirodno, to nije ono što je meko. U ovakvim trenucima potrebna vam je mekoća".

Bivši glavni izvršni direktor Simonsa, Peter Simons, u svojem odvojenom videu objasnio je kako snimku nisu radili zbog komercijalnih interesa: "To je više napor da iskoristimo svoju slobodu, svoj glas i privilegiju koje imamo da govorimo i stvaramo svaki dan na način koji je više povezan s ljudima", kaže Simons. "I mislim da iskreno vjerujemo da tvrtke imaju odgovornost sudjelovati u zajednicama i pomoći u izgradnji zajednica u kojima želimo živjeti sutra, a ostaviti ih našoj djeci".

Ne slažu se svi u Kanadi da asistirano samoubojstvo iz medicinskih razloga nema skrivene opasnosti. Jednu od tih opasnosti ističe na ciničan način karikatura objavljena u raspravi na društvenim mrežama:

Inače, dok su neki na društvenim mrežama opisivali kanadsku reklamu za asistirano samoubojstvo kao distopijsku i demonsku, drugi su inzistirali kako se tek radi o "skliskom terenu", a treći su konstatirali kako se radi o slobodnoj volji pojedinca.

Neki su pak u svemu prepoznali novi politički i medicinsko-etički problem u "Kanadi premijera Justina Trudeaua". Jedan od argumenata protiv medicinski asistiranog samoubojstva jest drastičan porast suicidalnih ideja među Kanađanima tijekom pandemije. Dok je prema Stat Canada na samoubojstvo u 2019. pomišljalo 2,7 posto građana, u 2021. taj udio povećan je na 4,2 posto. Drugim riječima, dio eksperata procjenjuje kako se može dogoditi da koncept asistiranog samoubojstva ne iskoriste samo oni kojima je preostalo 3-6 mjeseci života niske kvalitete jer su teško bolesni, nego i oni koji su depresivni.

Više je zemalja koje su propisale vrlo stroge uvjete kod medicinske asistencije za umiranje, a Kanada je među rijetkim državama koja je u osnovi jednostavno legalizirala asistirano samoubojstvo. Ono što šokira pojedine eksperte je pojava članaka koji ukazuju na to da se kanadsko zakonodavstvo sprema legalizirati asistenciju kod samoubojstva čak i na mentalno bolesne, što ruši pretpostavku kako se prije medicinski asistirane smrti treba obaviti psihološka evaluacija o tome donosi li osoba koja želi smrt tu odluku temeljem zdravog razuma.

Dio preplašenih medicinski asistiranim (samo)ubojstvima ukazuje na društvenim mrežama nedostatke u sustavu skrbi za stare, invalidne i istodobno siromašne građane.

U prilog možebitnoj hrvatskoj raspravi o medicinski asistiranom (samo)ubojstvu - videoscena iz kultnog filma "Soylent Green", praćena uzbudljivo sumornom glazbom Radioheada "How to Disappear Completly".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:42