BORBA PROTIV KORONE

Veliki popis: ovo su države koje su uvele ili žele uvesti obavezno cijepljenje za neke građane

Sve je više zemalja koje su ulazak u neka frekventna javna mjesta odlučile uvjetovati potvrdom o cijepljenju ili negativnim testom
CIjepljenje u Los Angelesu
 Frederic J. BROWN/AFP

Ponovni rast zaraza covidom-19 zbog visoko zarazne varijante delta, ali i pad interesa za cijepljenje nagnali su vlade nekih zemalja da imunizaciju proglase obveznom za zdravstvene radnike i druge izloženije skupine, piše Reuters u četvrtak.

Agencija navodi da je sve više zemalja odlučilo ulazak u restorane ili neka druga frekventna javna mjesta uvjetovati potvrdom o cijepljenju ili negativnim testom.

Australija

- krajem lipnja obvezu cijepljenja australske vlasti proglasila su za visoko rizične zdravstvene djelatnike koji se skrbe za starije osobe te zaposlenike u hotelima gdje se provodi karantena. Također australski paraolimpijci koji će ići na natjecanje u Tokio morat će se cijepiti.

Velika Britanija

- od listopada uvodi obvezno cijepljenje za zaposlenike domova za starije osobe u Engleskoj. Nadalje, noćni klubovi u Engleskoj i slična mjesta u kojima se okuplja mnogo ljudi traže da vlasnici pruže dokaze o potpunom cijepljenju od kraja rujna

Francuska

- uvodi obvezu cijepljenja za sve zdravstvene djelatnike. Svi koji žele ući u kinodvoranu i voziti se vlakom moraju pokazati covid-potvrdu ili negativan test prema novim propisima koje je predsjednik Emmanuel Macron donio 12. srpnja. Planiranu novčanu kaznu od 45.000 eura za poslodavce koji ne provjeravaju imaju li klijenti covid-potvrdu vlada će ipak smanjiti pa će prva izrečena kazna iznositi 1500 te rasti za svako ponavljanje djela.

Grčka

- uvela je obvezu cijepljenja za zaposlenike domova za starije i nemoćne od 12. srpnja, a za zdravstvene radnike od rujna. U sklopu novih mjera samo cijepljeni gosti mogu u barove, kina, kazališta i slična mjesta.

Indonezija

- obvezu cijepljenja uvela je u veljači, a u glavnome gradu Jakarti prijeti se globama do 5 milijuna rupija (357 američkih dolara) ako odbiju cjepivo.

Italija

- izvršnom uredbom koju je talijanska vlada donijela u ožujku svi zdravstveni radnici, uključivo farmaceuti, moraju se cijepiti. Oni koji odbiju mogu biti suspendirani bez plaće do kraja godine.

Kanada

- razmatra uvođenje obveze cijepljenja za pojedine zaposlenike u saveznoj vladi.

Kazahstan

- uvest će obvezu cijepljenja protiv covida-19 ili tjedno testiranje za ljude koji rade u skupinama većima od 20, najavilo je ministarstvo zdravstva 23. srpnja.

Mađarska

- vlada uvodi obvezu cijepljenja za zdravstvene radnike, najavio je premijer Viktor Orban 23. srpnja.

Malta

- od 14. je srpnja zabranila ulazak u zemlju strancima ako nisu potpuno cijepljeni.

Poljska

- mogla bi u kolovozu uvesti obvezno cijepljenje za visokorizične osobe.

Rusija

- Gradske vlasti ruske prijestolnice predstavile su plan po kojem će 60 posto svih radnika u uslužnim djelatnostima morati biti cijepljeno do 15. kolovoza, navodi Moscow Times. Stanovnici Moskve više ne moraju predočiti QR kod kao potvrdu da uđu u kafiće, restorane i barove od 19. srpnja.

Saudijska Arabija

- uvela je u svibnju obvezu cijepljenja za sve radnike javnog i privatnog sektora no bez datuma kada ta mjera stupa na snagu. Potvrda o cijepljenju bit će obvezna od 1. kolovoza za ulazak u bilo koju ustanovu vlade ili obrazovnu ustanovu te u sredstva javnog prijevoza. Saudijci će morati pokazati i potvrdu o cijepljenju žele li uopće izaći iz zemlje od 9. kolovoza, navodi agencija SPA.

Sjedinjene Američke Države

- Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u četvrtak, 29. srpnja, objaviti da svi civilni zaposlenici saveznih službi moraju biti cijepljeni ili se moraju redovito testirati.

- Država New York uvodi obvezu cijepljenja za državne zaposlenike ili tjedna testiranja, a mjera stupa na snagu 6. rujna, najavio je guverner Andrew Cuomo

- Guverner države Kalifornije Gavin Newsom objavio je da će svi državni zaposlenici morati biti cijepljeni počevši od 2. kolovoza ili će se morati testirati barem jednom na tjedan.

Turkmenistan

- ministarstvo zdravstva najavilo je 7. srpnja da će cijepljenje biti obvezno za sve stanovnike starije od 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:21