DRUGI VJETAR PUŠE

Veliki obrat bjeloruskog disidenta: ‘Pomilovan sam, zahvaljujem svojoj zemlji - i predsjedniku, naravno‘

Dok neki Protaseviča optužuju za suradnju s vlastima, drugi smatraju da mu vlasti ciljano ruše ugled među bjeloruskom opozicijom

Roman Protasevič

 AFP

Roman Protasevič, bjeloruski opozicijski bloger koji je uhićen 2021. godine, nakon što je njegov avion prisilno sletio u Minsku, dobio je pomilovanje, izvjestila je državna novinska agencija.

Belta je citirala Protaseviča u ponedjeljak kako novinarima izjavljuje: "Upravo sam potpisao sve relevantne dokumente koji potvrđuju da sam pomilovan".

Ranije ovog mjeseca, 28-godišnjak osuđen je na osam godina zatvora zbog optužbi koje uključuju poticanje "terorizma", organiziranje masovnih nereda i klevetanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Neizmjerno sam zahvalan zemlji i, naravno, predsjedniku osobno, na takvoj odluci", rekao je Protasevič u videu koji je objavila Belta. "To su, naravno, izvanredne vijesti."

Bivša djevojka bez pomilovanja, pristala na izručenje Rusiji

Lukašenko je 23. svibnja 2021. naredio neviđen čin međunarodnog zračnog piratstva, zapovijedajući svojim sigurnosnim službama da izmisle prijetnju bombom, kako bi prisilili komercijalni let Ryanaira iz Atene za Vilnius da sleti u Minsk dok je letio iznad bjeloruskog zračnog prostora.

Sofija Sapega, 24-godišnja studentica prava, koja se našla upetljana u taj događaj samo zato što je bila djevojka novinara i aktivista, osuđena je u svibnju 2022. zbog poticanja društvene netrpeljivosti na šest godina zatvora - strogu kaznu koju su promatrači smatrali nepravednom i politički motiviranom.

Sudski proces koji je rezultirao osudom Sapege bio je zatvoren za javnost, s vrlo malo transparentnosti i jamstava za pravično suđenje. Odbijeno joj je pomilovanje od Lukašenka u siječnju, ali je pristala biti izručena Rusiji.

Nasuprot tome, njezin bivši dečko Protasevič - prema onome što je javno poznato o slučaju - podvrgnut je znatno blažim uvjetima kućnog pritvora. Nije jasno kako je bio tretiran od sigurnosnih službi, ali vjeruje se da je bio prisiljen priznati krivnju.

Optužbe za suradnju s vlastima

Neki protivnici Lukašenkova režima optužili su ga za suradnju s vlastima.

Čak se oženio drugom ženom, mjesec dana prije nego što je Sapega osuđena, što je dodatno umanjilo njegov ugled kod mnogih Bjelorusa koji ga smatraju odgovornim za brutalnu kaznu koja je zadesila Sapegu. Ipak, neki promatrači vjeruju da je čak i vijest o njegovom vjenčanju - objavljena dok je još uvijek zadržavan od bjeloruskih vlasti - dio namjerne strategije za diskreditiranje njegove reputacije među bjeloruskom opozicijom.

Protasevič, novinar s litavskim prebivalištem, stekao je visoki ugled kao glavni urednik utjecajnog Telegram kanala Nexta, smještenog u Poljskoj. Nexta je odigrao ključnu ulogu u koordinaciji prosvjeda protiv Lukašenka, autoritarnog lidera, čiju pobjedu u kolovozu 2020. zapadne zemlje smatraju namještenom i kontroverznom.

Prizemljivanje zrakoplova zbog toga je nedvojbeno bilo ciljano na njegovo uhićenje. Saga o uhićenju predstavlja odlučnost Lukašenkova režima u suzbijaju svih oblika opozicije i odražava lekciju o opasnosti izražavanja slobode mišljenja. Uhićenja su izazvala međunarodni bijes i dovela do nametanja sankcija Europske unije bjeloruskom vođi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 03:46