SOFIJIN IZBOR

Veliki biznis s ukradenim žitom: Siromašne afričke zemlje između ruske ucjene i pritiska Zapada

Ukrajina tvrdi da je Rusija ukrala oko 500.000 tona žita, vrijednog 100 milijuna dolara

Zastava samoproglašene Donjecke Narodne Republike kraj broda u luci u okupiranom Mariupolju

 Stringer/Afp

Sirotinja uvijek nastrada, kako god se okrene. U globalnom smislu to su primarno zemlje Afrike koje, primjerice, nisu dobile dovoljno cjepiva protiv koronavirusa. Sada su se našle između ruske ucjene i zapadnog pritiska na najtežem pitanju: hrani.

Sredinom svibnja SAD je poslao upozorenje u 14 zemalja, uglavnom afričkih, ali i Pakistanu, Bangladešu i Šri Lanci, da ruski brodovi napuštaju luke u blizini Ukrajine natovareni onim što je u depeši State Departmenta opisano kao "ukradeno ukrajinsko žito", prenosi The New York Times.

I sad su siromašne zemlje, ha, pred svojevrsnim Sofijinim izborom: prihvatiti jeftinu hranu, jer Rusija prodaje uz popust, koju stanovništvo treba, znajući da time sudjeluju u zločinu i pretvaraju Zapad u neprijatelja ili, pak, odbaciti rusku ponudu u trenutku kad su cijene hrane na najvišim razinama. A ljudi su gladni. Rusija i Ukrajina su prije ruske agresije osiguravale oko 40 posto potreba Afrike za žitaricama. Cijene su u proteklih godinu dana porasle za 23 posto.

Ukrajina tvrdi da je Rusija ukrala oko 500.000 tona žita, vrijednog 100 milijuna dolara, od početka agresije. Većina je kamionima prebačena na Krim i ondje pretovarena na brodove.

Vijesti o krađi žita nisu nove, sredinom ožujka su se time hvalili na ruskoj državnoj televiziji navodeći kako će nastaviti u tom smjeru. Taras Visocki, zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede, navodi da je riječ o pukoj otimačini te da su ispražnjeni silosi u okupiranim dijelovima oblasti Zaporižje, Herson, Doneck i Luhansk.

"Tamo se više nema što ukrasti", rekao je za NYT. I nisu Rusi krali samo žito, odvezli su i poljoprivrednu mehanizaciju vrijednu između 15 i 20 milijuna dolara.

Ukrajinski izvori tvrde da je od početka agresije najmanje deset brodova izvezlo ukradeno ukrajinsko žito. Kada dođu na pučinu, ugase uređaj za praćenje kako bi sakrili luku u koju će uploviti. Za neke se brodove otkrilo da su uplovili u turske i sirijske luke.

Ruska vlada planira dopustiti brodovima koji prevoze žitarice da napuste ukrajinsku luku Odesu, prema novinskom izvješću, ublažavajući blokadu koja je izazvala strah od nestašica i gladi. Rusko vodstvo dogovorilo je s Kijevom i Ankarom plan za deblokiranje pošiljki žitarica iz Odese, navode provladine novine Izvestija u ponedjeljak pozivajući se na vladine krugove.

"U teritorijalnim vodama susjedne zemlje turske vojne snage preuzet će razminiranje, a također će pratiti brodove do neutralnih voda", navodi se. U ukrajinskim silosima se nalazi oko 20 milijuna tona žitarica namijenjenih svjetskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:28