‘DOBRO JE‘

Veleposlanik za Jutarnji o Hrvatici koja se vodila kao nestala: Pronađena je, suprug proživio dramu s djecom

Bila je to šesta osoba iz Hrvatske, koja se zatekla u Turskoj kad su zemlju pogodila dva razorna potresa

Potres u Turskoj i hrvatski veleposlanik Hrvoje Cvitanović

 HRT/Adem Altan/Afp

Hrvatica iz turske Antakye, koja se još do pred koji sat vodila kao jedna od tisuća nestalih osoba u razornom potresu koji je pogodio Tursku i Siriju, pronađena je živa i zdrava.

- Njezin suprug koji se s djecom uspio spasiti iz srušene kuće, prijavio je veleposlanstvu nestanak supruge za koju nije znao gdje je. Antakya je na jugozapadu Turske, to je „džep“ na granici sa Sirijom i Libanonom i jedan od dijelova zemlje najteže stradalih u potresu. Kad je suprug prijavio nestanak odmah smo stupili u kontakt s lokalnim vlastima i bili vrlo uporni u molbama da ju pokušaju pronaći. Dva sata kasnije, turske su ju vlasti još uvijek vodile kao nestalu da bi nam prije sat vremena javili da je dobro i na putu prema svojoj obitelji – rekao je ekskluzivno za Jutarnji list hrvatski veleposlanik u Turskoj, Hrvoje Cvitanović.

Bila je to šesta osoba iz Hrvatske, koja se zatekla u Turskoj kad su zemlju pogodila dva razorna potresa.

Dvije su žene jučer bile ozlijeđene i prevezene u bolnici, jedna od njih je ostala u bolnici, druga je s lakšim ozljedama puštena na kuću njegu. Još troje Hrvata se javilo veleposlanstvu da su dobro.

Hrvoje Cvitanović, veleposlanik u Turskoj gotovo je danonoćno na raspolaganju, kaže „čuva kuću“, u stan gdje živi odlazi tek na koji sat uhvatiti malo sna.

Radi se o prekaljenom diplomatu s dugačkom karijerom, između ostaloga je otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Koreji, a godinama je bio šef kabineta predsjednika Stjepana Mesića.

U Ankari je sam, supruga je povjesničarka umjetnosti, zaposlena u Ministarstvu kulture, djeca stara 26 i 23 godine više ne žele seljakati pa su i oni u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:22