KOMENTAR

Veleposlanik Kazahstana: Unatoč regionalnim previranjima, mi biramo napredak

Na Hrvatsku gledamo kao na dugogodišnjeg saveznika za ubrzanje naših odnosa u svim aspektima

Kassym-Jomart Tokayev

 Mikhail Klimentyev/Afp

Međunarodna zajednica s pravom je usredotočena na tragične događaje u Ukrajini, ali u međuvremenu, u dinamičnoj euroazijskoj regiji, događaji koji se odvijaju ubrzano mijenjaju bit Kazahstana, devete najveće zemlje svijeta. Unatoč turbulentnoj geopolitičkoj situaciji i njezinim izazovima, nove povijesne reforme šire se mojom domovinom, stvarajući Novi Kazahstan.

Prije četiri mjeseca, 16. ožujka, predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev uveo je širok spektar sveobuhvatnih reformi koje će iz temelja promijeniti našu zemlju, dovodeći do novog, modernog, pravednog Kazahstana. Reforme bez presedana usmjerene su na demokratizaciju našeg društva, decentralizaciju našeg gospodarstva i promjenu naše političke i upravljačke strukture sa "superpredsjedničkog" modela na normativni predsjednički model.

Za moju generaciju, građane Kazahstana koji su rođeni prije nego što je naša zemlja stekla neovisnost od bivšeg Sovjetskog Saveza 1991., ovaj proces ne znači ništa manje nego revoluciju koja se događa jednom u životu. Nazivamo to stvaranjem Druge Republike Kazahstan. Dana 5. lipnja početne reforme postale su naša nova stvarnost kada je održan nacionalni referendum o 33 amandmana na naš Ustav. Više od 77 posto birača podržalo je ove reforme koje su sada u procesu provedbe. Reforme su namijenjene većoj demokratizaciji Kazahstana i rješavanju građanskih i socio-ekonomskih pritužbi koje ljudi izražavaju. Pažljivo slušamo glas naroda.

U političkoj areni zemlja se upušta u neviđenu decentralizaciju državnih ovlasti, jačanje parlamenta te jačanje kontrole i ravnoteže. Uvest će se mješoviti sustav glasovanja, kombinirajući stranačke liste i jednomandatne županije. Prepreke za osnivanje novih političkih stranaka bit će ublažene, čime će se omogućiti politička raznolikost.

U novom Kazahstanu korupcija i nepotizam bit će prošlost. Koncentracija političkih moći i gomilanje bogatstva u rukama nekolicine bit će preokrenuti. Predsjednik Tokayev jasno je rekao: Ekonomski sustav mora funkcionirati za sve ljude, a ne samo za privilegirane, kao što je često bio slučaj u prošlosti. Rast koji nije uključiv nije održiv. Stoga će se golemo bogatstvo koje su akumulirali oligarsi i njihovi monopoli preraspodijeliti kako bi se uzdigla srednja klasa u našoj zemlji.

Također se stvara novi Ustavni sud, čime se povećava snaga i transparentnost pravosudnog sustava. Agencije za provođenje zakona prolaze kroz temeljite reforme i bit će nulta tolerancija prema mučenju. Ove značajne reforme jačaju ljudska prava, radničke sindikate i slobodu tiska. Ono što je možda najvažnije, u Kazahstanu je ukinuta smrtna kazna.

Nove ustavne promjene također stavljaju više ovlasti u ruke župana, gradonačelnika, lokalnih vlasti, gradova i ruralnih područja. Odsad imaju moć brinuti se za potrebe svojih ljudi. Vlada je dobila zadatak izraditi program povećanja plaća i smanjenja siromaštva. Male tvrtke uskoro će vidjeti smanjenje poreznog opterećenja, a velike korporacije pridonosit će većem udjelu.

Dok smo uključeni u ove važne razvoje, također se radujemo što ćemo raditi bliže nego ikad s našim međunarodnim partnerima. Kazahstan je jedan od najstabilnijih, najpouzdanijih i najdosljednijih europskih dobavljača ugljikovodika i esencijalnih metala, posebno u današnje vrijeme kada globalna tržišta nafte i plina prolaze kroz ozbiljnu krizu.

Predsjednik Tokayev nedavno je istaknuo, na Katarskom gospodarskom forumu, da Kazahstan želi diverzificirati svoje međunarodne trgovinske rute, uključujući razvoj Transkaspijske rute prema Europi kroz Kaspijsko more, Azerbajdžan, Gruziju i Tursku.

"Cijela situacija prilično je izazovna", rekao je šef kazahstanske države, "ali istodobno vidim puno prilika za trgovinu, za promicanje raznolike strategije i optimističan sam u vezi s tim. Svijet će tražiti nove trgovinske i bilateralne odnose dok ulazimo u mnogo teža vremena... Kazahstan je predan svim sporazumima, uključuje se u sve pregovore i razgovore... i predan je međunarodnoj suradnji".

U tom smislu gledamo na Hrvatsku kao na dugogodišnjeg saveznika za ubrzanje bilateralnih odnosa naših država u svim aspektima: trgovini, kulturi, turizmu, tehnologiji, ekologiji i međunarodnoj politici. Vjerujemo da je, iako je trenutačna geopolitička situacija olujna i nepredvidiva, jačanje suradnje sa zemljama EU, SAD-om, kao i Azijom i Bliskim istokom, još uvijek najbolji način za izgradnju bolje zajedničke budućnosti mira i prosperiteta.

Kazahstan još ima dug put pred sobom, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Ali, u pozadini turbulencija u središnjoj Aziji Kazahstan je napravio svjestan izbor za proširenje suradnje s globalnim tržištima, igranje veće uloge u međunarodnim demokratskim institucijama i provedbu ovih širokih ustavnih reformi, za dobrobit našeg naroda. U regiji koja se bori da spriječi nazadovanje - Kazahstan utire put naprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:39