NAPAD NA NUKLEARKU

Veleposlanica SAD-a pri UN-u: ‘Milošću Božjom, svijet je sinoć za dlaku izbjegao katastrofu‘

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Riviere rekao je da incident "implicira napad" na nuklearnu elektranu

Ruski napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporižju

 Afp/Afp/Profimedia

Velika Britanija i Francuska sumnjaju da su ruske snage namjerno ciljale nuklearnu elektranu u Zaporižju u ovotjednim borbama, ali Sjedinjene Države tvrde da ne raspolažu dokazima da su Rusi napali nuklearne reaktore.

"Prvi put je neka država napala nuklearnu elektranu u pogonu. I to je očito zabranjeno međunarodnim pravom i Ženevskim konvencijama", rekla je britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak.

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Riviere rekao je da incident "implicira napad" na nuklearnu elektranu.

Američka podtajnica za nuklearnu sigurnost Jill Hruby rekla je pak da SAD ne raspolaže dokazima da je Rusija ciljala nuklearne reaktore u nuklearnoj elektrani na jugoistoku Ukrajine u četvrtak i da se čini da je u borbama korišteno malokalibarsko oružje.

image

Ruski napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporižju

Afp/Afp/Profimedia

Hruby je u intervjuu za MSNBC u petak rekla da se Bidenova administracija osjeća dobro pripremljenom za sve scenarije, uključujući zračenje oslobođeno iz elektrane u Zaporižju.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield na hitnom sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti u petak je rekla da su borbe u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje lako mogle dovesti do katastrofe.

"Milošću Božjom, svijet je sinoć za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu. Svi smo zaustavili dah doksmo gledali kako se užasna situacija odvija pred nama", rekla je okrivljujući Rusiju za napad.

"Napad je sinoć doveo najveću europsku nuklearnu elektranu u veliku opasnost", rekla je. "Bilo je nevjerojatno nepromišljeno i opasno i ugrozilo je sigurnost civila diljem Rusije, Ukrajine i Europe", upozorila je američka veleposlanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:24